Leniwe pierogi z poziomkami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

40 dag sera twarogowego,

3 jajka

5 dag mąki ziemniaczanej,

10 dag mąki pszennej,

2 dag tartej bułki,

2 dag masła lub margaryny,

10-15 dag poziomek

 

Wykonanie:

 

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek; dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować 35 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą. Jeśli kto wali można posypać cukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin