Pierogi z cielęciną.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 30 dag mąki

 

- 1 jajko

 

- ciepła woda

 

- sól

 

Farsz:

 

- 50 dag łopatki cielęcej

 

- 2 cebule

 

- 5 dag grzybów suszonych

 

- sól i pieprz

 

- 1 łyżka oleju

 

- 1 liść laurowy

 

- ziele angielskie

 

Sposób przyrządzania:

 

Przygotuj farsz: namocz grzyby w posolonej wodzie, przepłucz je trzykrotnie i posiekaj.

 

Pozostaw wodę z pierwszego płukania.

 

Mięso pokrój i przesmaż na oleju.

 

Dodaj przecedzoną wodę z płukania grzybów, duś 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.

 

Gdy woda odparuje, zmiel ugotowane składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słonawa.

 

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, pośrodku zrób dołek, wbij jajko, posól i zagnieć, dodając tyle ciepłej wody, aby ciasto było luźne i elastyczne.

 

Cienko je rozwałkuj, podsypując mąką.

 

Powycinaj szklanką kółka, nałóż łyżeczką farsz, sklej pierogi i zaciśnij brzegi.

 

Wkładaj do wrzącej osolonej wody, gotuj 1-2 minuty licząc od czasu gdy wypłyną na powierzchnię.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin