Składniki
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 jaja
- 0,5- 1 szkl. tartej bułki
- 1- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka oregano, bazyli
- 2- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka vegety do mięs lub mieszanki warzywnej
- sól, pieprz, 1 łyżeczka maggi
Ciasto pierogowe:
- 1,5 kg mąki (typ 500)
- 1 żółtko
- 0,4 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju
Dodatki:
- słonina przesmażona z cebulą do polania pierogów
- dowolna surówka
Sposób wykonania:
• Ziemniaki gotujemy, odparowujemy wodę.
• Mięso podlewamy 2- 3 łyżkami wody, dusimy, a na drugiej patelni (na minimalnej ilości oleju)lekko brązowimy cebulę i dodajemy do mięsa. Nie smażymy, a tylko pozbawiamy mięso "surowości". Mieszamy cały czas.
• Mięso i ziemniaki, po ostudzeniu, przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy wszystkie przyprawy, jaja, doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Dodajemy tartą bułkę, ilość taką aby "odwodniła" i zagęściła nam farsz.
• Z 1,3 kg mąki oleju i wody najpierw dużym nożem potem już ręcznie, zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy żółtko, wyrabiamy i kleimy pierogi, napełniane farszem.
• Wrzucamy na dobrze osolony wrzatek, po wypłynięciu gotujemy ok 1 min.
jot_em18