Pierogi z mięsem i ziemniakami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Farsz:

 

- 0,5 kg mięsa mielonego

 

- 0,5 kg ziemniaków

 

- 3 jaja

 

- 0,5- 1 szkl. tartej bułki

 

- 1- 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

- 1 łyżka oregano, bazyli

 

- 2- 3 łyżki majeranku

 

- 1 łyżka vegety do mięs lub mieszanki warzywnej

 

- sól, pieprz, 1 łyżeczka maggi

 

Ciasto pierogowe:

 

- 1,5 kg mąki (typ 500)

 

- 1 żółtko

 

- 0,4 ml gorącej wody

 

- 1 łyżka oleju

 

Dodatki:

 

- słonina przesmażona z cebulą do polania pierogów

 

- dowolna surówka

 

Sposób wykonania:

 

•  Ziemniaki gotujemy, odparowujemy wodę.

 

•  Mięso podlewamy 2- 3 łyżkami wody, dusimy, a na drugiej patelni (na minimalnej ilości oleju)lekko brązowimy cebulę i dodajemy do mięsa. Nie smażymy, a tylko pozbawiamy mięso "surowości". Mieszamy cały czas.

 

•  Mięso i ziemniaki, po ostudzeniu,  przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy wszystkie przyprawy, jaja, doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Dodajemy tartą bułkę, ilość taką aby "odwodniła" i zagęściła nam farsz.

 

•  Z 1,3 kg mąki oleju i wody najpierw dużym nożem potem już ręcznie, zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy żółtko, wyrabiamy i kleimy pierogi, napełniane farszem.

 

•  Wrzucamy na dobrze osolony wrzatek, po wypłynięciu gotujemy ok 1 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin