Rosyjskie pierogi z mięsem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: CIASTO: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki letniej wody 500 g mąki 125 ml mleka sól 4 jajka 125 g masła oliwa 1 ubite jajko FARSZ: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 łyżka mąki 1 pęczek włoszczyzny szczypta soli szczypta czarnego pieprzu WYKONANIE: Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki ciasto. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mięso obsmażyć na maśle i zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin