Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
30 dkg polędwicy wołowej,
10 dkg pieczarek,
5 dkg cebuli,
5 dkg masła lub margaryna do uduszenia cebuli z pieczarkami,
5 dkg czerstwej bulki (mała bułeczka),
0.75 szkl. wody,
1 łyżka płynnej przyprawy do zup,
1 jajko,
1 łyżka utartego majeranku,
3 dkg cebuli surowej, utartej,
sól i pieprz do smaku,
2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,
8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić drobno.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle lub margarynie.
Dodać pieczarki, udusić razem.
Polędwicę umyć, pokroić na kawałki.
Bułkę namoczyć w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć.
Uduszone pieczarki z cebulą, bułkę namoczoną i odciśniętą oraz polędwicę pokrojoną na kawałki zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać jajko, łyżkę majeranku, sól, pieprz i utartą cebulę.
Wszystko starannie wymieszać.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.
jot_em18