Pierogi z polędwicą i pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dkg polędwicy wołowej,

 

10 dkg pieczarek,

 

5 dkg cebuli,

 

5 dkg masła lub margaryna do uduszenia cebuli z pieczarkami,

 

5 dkg czerstwej bulki (mała bułeczka),

 

0.75 szkl. wody,

 

1 łyżka płynnej przyprawy do zup,

 

1 jajko,

 

1 łyżka utartego majeranku,

 

3 dkg cebuli surowej, utartej,

 

sól i pieprz do smaku,

 

2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,

 

8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić drobno.

 

Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle lub margarynie.

 

Dodać pieczarki, udusić razem.

 

Polędwicę umyć, pokroić na kawałki.

 

Bułkę namoczyć w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć.

 

Uduszone pieczarki z cebulą, bułkę namoczoną i odciśniętą oraz polędwicę pokrojoną na kawałki zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać jajko, łyżkę majeranku, sól, pieprz i utartą cebulę.

 

Wszystko starannie wymieszać.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin