Omlet z serem i boczkiem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

8 jaj,

 

10 dkg startego sera,

 

4 cienkie plastry wędzonego boczku,

 

2 łyżki gęstej śmietany,

 

2 czubate łyżki masła,

 

6 szczypt gałki muszkatałowej,

 

sól,

 

pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Wymieszaj jaja ze śmietaną, gałką muszkatałową oraz solą i pieprzem.

 

Przyrumień boczek na nieprzywierającej patelni, odstaw.

 

Patelnię wytrzyj z tłuszczu. Rozpuść masł i jajka.

 

Mieszaj szpatułką na dużym ogniu, dodaj ser, wymieszaj i przykryj.

 

Poczekaj, aż omlet się zetnie, odwróć na drugą stronę i smaż ok. 2 min.

 

Udekoruj chrupkim boczkiem.

 

Podawaj ciepły z dodatkiem zielonej sałaty lub warzyw gotowanych na parze czy smażonych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin