Ryba duszona z bakaliami.odt

(15 KB) Pobierz

Ryba duszona z bakaliami

 


SKŁADNIKI:

       60-80 dag filetów z ryby morskiej

       cebula

       2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

       2 łyżki rodzynków

       2 kwaśne jabłka

       10 suszonych śliwek kalifornijskich

       łyżka masła

       łyżka mąki

       sok z cytryny

       kilka goździków

       pieprz

       sól

       olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Opłukane i osuszone filety podzielić na niewielkie porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Następnie osączyć, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złoto i przełożyć do garnka. Dodać sparzone rodzynki, śliwki pokrojone w paski i jabłka w ósemki, posiekaną cebulę, masło, przyprawy, podlać wrzątkiem i dusić 10-15 min. Pod koniec duszenia wsypać orzechy. Podawać rybę z ryżem na sypko lub drobnymi kluseczkami oraz z sałatą lub cykorią. 100g - 135 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin