SKŁADNIKI:
• 60-80 dag filetów z ryby morskiej
• cebula
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki rodzynków
• 2 kwaśne jabłka
• 10 suszonych śliwek kalifornijskich
• łyżka masła
• łyżka mąki
• sok z cytryny
• kilka goździków
• pieprz
• sól
• olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane i osuszone filety podzielić na niewielkie porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Następnie osączyć, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złoto i przełożyć do garnka. Dodać sparzone rodzynki, śliwki pokrojone w paski i jabłka w ósemki, posiekaną cebulę, masło, przyprawy, podlać wrzątkiem i dusić 10-15 min. Pod koniec duszenia wsypać orzechy. Podawać rybę z ryżem na sypko lub drobnymi kluseczkami oraz z sałatą lub cykorią. 100g - 135 kcal
very_significant_other