Karmazyn z mango i papryką.odt

(52 KB) Pobierz

Karmazyn z mango i papryką

Autor: thiessa @ 8:59pm, środa 11 Styczeń 2012.

 

Rybę tą wymyśliłam 3 lata temu, kiedy miałam do zużycia mango a wszystkie pozostałe składniki miałam akurat na stanie. Dzisiaj robiłam identyczne danie, tyle, że z kurczaka pokrojonego na kawałki. Ponieważ brak światła dziennego po przyjściu z pracy uniemożliwia mi robienie zdjęć, wygrzebałam zdjęcie z pierwotnego wykonania. Składniki podaję mniej więcej, bo danie robię raczej "na oko". Ryba na prawdę warta grzechu! 


Składniki:

4 filety z karmazyna (może być też inna rybą, ale karmazyn w tym daniu ma niezrównaną delikatność), 
2 łyżki masła + oliwa, 
3 łyżki miodu, 
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki, 
1 mango, pokrojone na kawałki, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
sól, pieprz, 
sok z limonki, 
1/2 szklanki posiekanej kolendry. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej paprykę do momentu, kiedy będzie al dente. Dodajemy masło i miód, chwilę gotujemy. Na ten sos kładziemy rybę i smażymy z obu stron. Wrzucamy mango, chwilę gotujemy wszystko razem, doprawiamy papryką, pieprzem i ew. solą. Po wyłączeniu gazu dodajemy sok z limonki i kolendrę. Mieszamy i gotowe. Podajemy z ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin