ŚREDNIA OCENA: [13] | DODAJ OCENĘ | KOMENTARZE [14]
naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
•
• Rodzaj diety: wegańska
mąka kukurydziana mąka pszenna (biała lub razowa; podobno gryczana też się spisuje nie najgorzej, choć ciasto jest wtedy bardziej lepkie :) olej sól
1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje, dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy. Kiedy będzie już zimne, dodajemy tyle mąki pszennej, aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron.
Póki co, dla sprawdzenia przepisu, zrobiłam wersję najbezpieczniejszą, z białą mąką pszenną, ale na wegedzieciaku robili już różne wersje :) Zojka3: "Zrobiłam, zrobiłam :D Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową..."Quatrolibro: "tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne." Dżo: "ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim :-) , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilli :D"
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-06-18Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Karolina
very_significant_other