Tortilla elastyczna.odt

(20 KB) Pobierz

Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)



 

                     

    1.  DO SCHOWKA
    1.  DRUKUJ
    1.  ZGŁOŚ BŁĄD LUB UWAGĘ
    1. UDOSTĘPNIJ

 

                      Rodzaj diety: wegańska

                      SKŁADNIKI:

mąka kukurydziana 
mąka pszenna (biała lub razowa; podobno gryczana też się spisuje nie najgorzej, choć ciasto jest wtedy bardziej lepkie :) 
olej 
sól

                      PRZYGOTOWANIE:

1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje, dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy. 

Kiedy będzie już zimne, dodajemy tyle mąki pszennej, aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron.

                      WSKAZÓWKI I UWAGI:

Póki co, dla sprawdzenia przepisu, zrobiłam wersję najbezpieczniejszą, z białą mąką pszenną, ale na wegedzieciaku robili już różne wersje :) 

Zojka3: "Zrobiłam, zrobiłam :D Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową..."
Quatrolibro: "tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne." 
Dżo: "ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim :-) , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilli :D"

Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-06-18
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Karolina

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin