Pita.odt

(18 KB) Pobierz

Chlebki pita własnej produkcji



 

        Rodzaj diety: wegańska

                      SKŁADNIKI:  DLA 6 OSÓB

2,5 szklanki mąki 
2 dkg drożdży 
1 łyżka cukru 
1 płaska łyżeczka soli 
+ mąka do posypywania

        PRZYGOTOWANIE:  PONAD 60 MIN.

Łączymy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę, potem mąkę i resztę składników. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. 

Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy, dzielimy na osiem części, rozwałkowujemy szklanką na krążki o średnicy 15-18 cm i 0,8 cm grubości. 

Pieczemy na suchej patelni aż się zarumienią. Po zdjęciu dzielimy na krzyż na 4 ćwiartki (rozcinamy nożem od środka, jak pizzę). Faszerujemy warzywami - polecam dowolne na patelnię, najlepsza mieszanka chińska 750g.

        WSKAZÓWKI I UWAGI:

Ciasto musi być grubsze, bo inaczej wysuszy się i nie rozetniemy go.

Nadesłał(a) basia_wis, dnia: 2010-01-31
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin