Pita z warzywami wyśmienita.
ŚREDNIA OCENA: [7] | DODAJ OCENĘ | KOMENTARZE [5]
naleśniki i inne wrapy (np. tortilla) pieczywo innych narodów (np. naan) przyjęcia
• Rodzaj diety: wegańska
2,5 szklanki mąki 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli + mąka do posypywania
Łączymy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę, potem mąkę i resztę składników. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy, dzielimy na osiem części, rozwałkowujemy szklanką na krążki o średnicy 15-18 cm i 0,8 cm grubości. Pieczemy na suchej patelni aż się zarumienią. Po zdjęciu dzielimy na krzyż na 4 ćwiartki (rozcinamy nożem od środka, jak pizzę). Faszerujemy warzywami - polecam dowolne na patelnię, najlepsza mieszanka chińska 750g.
Ciasto musi być grubsze, bo inaczej wysuszy się i nie rozetniemy go.
Nadesłał(a) basia_wis, dnia: 2010-01-31Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
very_significant_other