Surówka z sałaty w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI;
* głowka sałaty
* 4 młode cebulki
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* mała, zielona papryka
* 2 jajka ugotowane na twardo
SOS:.
* 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
* sól
* biały pieprz (czarny)
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane, obsuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, rozkładamy na spodzie salaretki. Cebulki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w ,, makaronik", starannie mieszamy, rozrzucamy na liściach sałaty.
Przygotowujemy sos; jogurt lekko ubijamy z przyprawami, gdy się spieni, zalewamy surówkę. Jajka siekamy, łączymy z posiekanym szczypiorkiem, posypujemy surówkę. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
muza01