Sałatka z pieczarek
50 dag pieczarek2 cebule2 jajka-ugotowane na twardo3 korniszonymajonez1-2 łyżki musztardapietruszkasól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki(nie za cienko)i odgotować ok.5 min.-odcedzić i wystudzić. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i sparzyć gorącą woda. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez ( według uznania mniej lub więcej- jak kto lubi),musztardę, odrobinę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Wszystko lekko wymieszać - schłodzić parę godzin.
Sałatka z pieczarek i porów
Składniki:- ser żółty ok. 0.5 kg- por - 2 duże- pieczarki - ok. 1kg- majonez - tyle ile trzeba- sol- pieprz Sposób przyrządzania:Pieczarki obrać i obgotować (ok 10 min), pokroić w cienkie talarki.Por pokroić w cieniutkie półtalarki, oparzyć wrzątkiem, ostudzić.Ser żółty pokroić w paseczki (grubość 2-3mm).Wymieszać, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Smaczna i bardzo pożywna.
Skład:
1 kg pieczarek8 jajek2 cebulesólpieprzmajonez
Wykonanie:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę i gotować przez około 3 minuty w osolonej wodzie. Dobrze odsączyć i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i dobrze poszatkować. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem.
lootnik18