KIEŁBASA PRADZIADA PRZEPIS JEST Z 1896R.doc

(21 KB) Pobierz

KIEŁBASA PRADZIADA PRZEPIS JEST Z 1896R

 


Przepis na 10 kg surowca

1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 6kg
2 Boczek 2kg
3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg
Przyprawy
- Sól 90 g

- peklosól 90 g
- Pieprz 20 g
- Czosnek św 30 g
- Cukier 20g - ?
- Majeranek 30 g
- Gałka M 2g - ?
Jelita
Jelita wieprzowe 26-28 mm
Sposób wykonania
Mięso chude mielimy przez sitko 8mm boczek 8mm mięso z golonek lub wołowinę 3 mm po tej czynności wyrabiamy tz. Klej z mięsa ścięgnistego przemielonej 3mm
Sposób robienia dobrego kleju; Mieszamy mięso dodając szklankę wody dodajemy
Sól,cukier, czosnek, gałkę i przepuszczamy przez maszynkę na sitku 5mm 2lub 3 razy
W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony po tej czynności dodajemy pozostałe mięso i przyprawy TJ; Majeranek pieprz dokładnie mieszamy dodając szklankę wody i odstawiamy na 2h.
-Napełnianie w jelita
-Osadzanie 2-3h
- Wędzenie w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru
- Parzenie 20m w 72-76st C
- Schładzamy bez wody tak, aby odparowała i schłodziła się do 30 stC

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin