Pracochłonne, niestety, ale za to pyszne! Warsztwy cieniutkiego ciasta przełożone są w tym cieście bitą śmietaną, która w nie wsiąka prawie zupełnie.
Przepis pochodzi z blogu Arabeska waniliowa
Składniki i wykonanie:
Ciasto :- 1 kg mąki- 1 margaryna (podobno “Kasia” jest najlepsza)- 1/2 szkl. cukru- 2 jajka + 2 żółtka- 1 cukier waniliowy- 1 szkl. śmietany- 1 płaska łyżeczka sodyMargarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 – 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor. Masa:- 2 szkl. śmietany 18%- 2 szkl. śmietany 30%- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)- sok z 1 cytryny- 1 łyżeczka cukru wanliowegoWszystko razem ubić na sztywno. Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą , pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
inka40