Ciasto : 3 jajka 4 łyżki wody 150 g cukru kilka kropli aromatu rumowego 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki konfitury wiśniowej 1 słoik wiśni Krem: 200 g serka twarogowego 125 g polewy czekoladowej 1 - 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao szczypta cynamonu 3 łyżeczki żelatyny ok.400 ml śmietany 30 % do dekoracji : 100 g dużych czekoladowych wiórków ok.100 g śmietany 30% 1 łyżka sypkiego kakao
1. Jajka ubić z wodą na puszysty krem. Dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać przyprawy , oba rodzaje mąki , proszek do pieczenia i kakao , wymieszać . Na koniec połączyć masę z ubitymi białkami. 2.Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia (lub starannie wysmarować tłuszczem) i napełnić ciastem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia : piekarnik elektryczny - 200 C , z termoobiegiem - 180 C , gazowy - stopień 3 Czas pieczenia : ok.20 min 3.Po całkowitym ostygnięciu przekroić ciasto w poziomie na pół . Dolny krążek otoczyć obręczą tortownicy, osypać bułką tartą i posmarować konfiturą , Rozłożyć na wierzchu dokładnie osączone wiśnie. 4.Serek twarogowy wymieszać z płynną polewą czekoladową , cukrem pudrem , kakao i cynamonem . Dodać do masy żelatynę przygotowaną zgodnie z zaleceniami producenta .Ubić śmietanę i połączyć z twarogowym kremem . Połowę kremu rozsmarować na owocach , nałoży górny krążek ciasta i rozsmarować pozostały krem . Wstawić do stężenia do lodówki. 5.Zdjąć obręcz tortownicy. Ubić śmietanę przeznaczoną do dekoracji i posmarować nią brzeg tortu . Posypać kakao . Środek tortu udekorować czekoladą.
inka40