Tort czekoladowo-wiśniowy.doc

(26 KB) Pobierz
Tort czekoladowo - wiśniowy z kremem twarogowym

Tort czekoladowo - wiśniowy z kremem twarogowym

Składniki:

Ciasto :
3 jajka
4 łyżki wody
150 g cukru
kilka kropli aromatu rumowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
25 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki konfitury wiśniowej
1 słoik wiśni
Krem:
200 g serka twarogowego
125 g polewy czekoladowej
1 - 2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
szczypta cynamonu
3 łyżeczki żelatyny
ok.400 ml śmietany 30 %
do dekoracji :
100 g dużych czekoladowych wiórków
ok.100 g śmietany 30%
1 łyżka sypkiego kakao

1. Jajka ubić z wodą na puszysty krem. Dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać przyprawy , oba rodzaje mąki , proszek do pieczenia i kakao , wymieszać . Na koniec połączyć masę z ubitymi białkami.
2.Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia (lub starannie wysmarować tłuszczem) i napełnić ciastem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia : piekarnik elektryczny - 200 C , z termoobiegiem - 180 C , gazowy - stopień 3
Czas pieczenia : ok.20 min
3.Po całkowitym ostygnięciu przekroić ciasto w poziomie na pół . Dolny krążek otoczyć obręczą tortownicy, osypać bułką tartą i posmarować konfiturą , Rozłożyć na wierzchu dokładnie osączone wiśnie.
4.Serek twarogowy wymieszać z płynną polewą czekoladową , cukrem pudrem , kakao i cynamonem . Dodać do masy żelatynę przygotowaną zgodnie z zaleceniami producenta .Ubić śmietanę i połączyć z twarogowym kremem . Połowę kremu rozsmarować na owocach , nałoży górny krążek ciasta i rozsmarować pozostały krem . Wstawić do stężenia do lodówki.
5.Zdjąć obręcz tortownicy. Ubić śmietanę przeznaczoną do dekoracji i posmarować nią brzeg tortu . Posypać kakao . Środek tortu udekorować czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin