Wykwintny tort makowy.doc

(241 KB) Pobierz
Wykwintny tort makowy

Wykwintny tort makowy

Ciasto makowe:

30 dag sparzonego i zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce – będą za słodkie)

1 szklanka cukru

2 czubate łyżki mąki

2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)

10 jaj

cukier wanilinowy

4 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Sparzony i zmielony mak (jeśli udało nam się kupić mielony w torebce, nie trzeba parzyć i oczywiście mielić) należy utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym stopniowo dodając po jednym żółtku. Wsypać pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie zmiksować. Białka natomiast należy ubić na sztywno i stopniowo zmieszać z ciastem łyżką. Piec ok. 40 minut w tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm (tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką).

Biszkopt orzechowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze – lub kupujemy już zmielone)

3 czubate łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC przez 30 minut. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.

Masa:

2 budynie waniliowe bez cukru

2,5 szklanki mleka

2-3 łyżki cukru

150-200 g nutelli (niecały 230-gramowy słoiczek) – ilość wg uznania

kostka margaryny (najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)

1 łyżka ciemnego kakao

1/2 – 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich – wg uznania

Gotujemy 2 szklanki mleka, zaś do pozostałej połowy szklanki wsypujemy 2 budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.  Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Zimny miksujemy z pozostałymi składnikami.  Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się „chwiał”.

Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Tort makowy

Zgłoś jeśli naruszono regulamin