Ciasto makowe:
30 dag sparzonego i zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce – będą za słodkie)
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki mąki
2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
10 jaj
cukier wanilinowy
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Sparzony i zmielony mak (jeśli udało nam się kupić mielony w torebce, nie trzeba parzyć i oczywiście mielić) należy utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym stopniowo dodając po jednym żółtku. Wsypać pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie zmiksować. Białka natomiast należy ubić na sztywno i stopniowo zmieszać z ciastem łyżką. Piec ok. 40 minut w tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm (tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką).
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze – lub kupujemy już zmielone)
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC przez 30 minut. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.
Masa:
2 budynie waniliowe bez cukru
2,5 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
150-200 g nutelli (niecały 230-gramowy słoiczek) – ilość wg uznania
kostka margaryny (najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)
1 łyżka ciemnego kakao
1/2 – 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich – wg uznania
Gotujemy 2 szklanki mleka, zaś do pozostałej połowy szklanki wsypujemy 2 budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Zimny miksujemy z pozostałymi składnikami. Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się „chwiał”.
Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
inka40