Składniki:
biszkopt czekoladowy
5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń czekoladowy bez cukru
Beza orzechowa
150g orzechów włoskich
3 białka
120g cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
ponadto:
masa do karpatki
1 łyżka cytryny
mały słoik dżemu morelowego
80g orzechów laskowych
2 snikersy
100g masła
2 łyżki nutelli
1/2 szklanki kawy z alkoholem
Wykonanie:
biszkopt
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.
Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylać do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.
Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszać
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy. Biszkopt można nasączyć wystudzoną kawą z alkoholem. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.
Dla pokrycia boków i wierzchu tortu zrobiłam dodatkową masę. Ukręciłam 100g masła w temp. pokojowej o dodałam 2 łyżki nutelli.
inka40