Tort Trzy orzechy.doc

(269 KB) Pobierz
Tort "Trzy orzechy"

Tort "Trzy orzechy"

 Składniki:

biszkopt czekoladowy

5 jaj

5 łyżek mąki tortowej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń czekoladowy bez cukru

Beza orzechowa

150g orzechów włoskich

3 białka

120g cukru

1 łyżka miodu

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżki mąki pszennej

ponadto:

masa do karpatki

1 łyżka cytryny

mały słoik dżemu morelowego

80g orzechów laskowych

2 snikersy

100g masła

2 łyżki nutelli

1/2 szklanki kawy z alkoholem

Wykonanie:

biszkopt

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.

Beza orzechowa

Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylać do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.

Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszać

Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy. Biszkopt można nasączyć wystudzoną kawą z alkoholem. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.

Dla pokrycia boków i wierzchu tortu zrobiłam dodatkową masę. Ukręciłam 100g masła w temp. pokojowej o dodałam 2 łyżki nutelli.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin