Składniki pokarmowe i ich funkcje
1. Wstęp
2. Składniki organiczne
· Białka
· Węglowodany i błonnik
· Tłuszcze
· Witaminy
3. Składniki nieorganiczne
· Składniki mineralne
· H2O (woda)
4. Jadłospis dzienny dla nastolatka
5. Bibliografia
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem całej energii jest słońce. Zielone liście roślin wykorzystują energię promieni słonecznych do produkowania cukrów prostych, z których część zostaje później zmagazynowana w nasionach i bulwach w postaci skrobi. Zwierzęta i ludzie spożywają następnie te rośliny, lub żywią się innymi zwierzętami roślinożernymi, w celu pobrania zmagazynowanej w nich takiej formy energii.
Wynika stąd, że człowiek otrzymuje energię z pożywienia. Jednak zanim organizm będzie w stanie ją zużytkować, musi poddać pokarm różnym procesom zmieniającym go w przydatną dla siebie formę.
Procesy te zachodzą podczas trawienia – rozpoczynającego się już w ustach - podczas którego enzymy rozkładają pożywienie na substancje, które mogą być wykorzystane przez organizm.
Wszystkie pokarmy składają się z podstawowych składników odżywczych określanych jako białka, węglowodany (cukry i skrobia) oraz tłuszcze. Poza tym pożywienie może zawierać błonnik, wodę, witaminy i mikroelementy. Wszystkie wymienione składniki mają istotne znaczenie dla stałego wzrostu i dobrego zdrowia. Właśnie sposób przyjmowania tych elementów – ich ilość i stosunek jednych do drugich – odgrywa istotną rolę w determinowaniu poziomu wzrostu i energii.
Normy na energię
Płeć i wiek
w latach
Masa ciała
w kg.
Wysokość
w cm.
MJ / dobę
Kcal/dobę
Niemowlęta
0,0-0,5
6
60
Kg x 0,48
Kg x 115
O,5-1,0
9
71
Kg x 0,44
Kg x 105
Dzieci
1-3
13
90
5,5
1300
4-6
20
112
7,1
1700
7-10
28
132
10,1
2400
Młodzież i dorośli
Płeć męska
11-14
45
157
11,3
2700
15-18
66
176
11,8
2800
19-22
70
177
12,2
2900
23-50
178
51-75
...
Maylena