grillowane_piersi_kurczaka.pdf

(361 KB) Pobierz
Przepisy
Piersi kurczaka z grilla
z tymiankiem i cytryną
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
½ cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillo-
wane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów lasko-
wych i bazylii
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i
skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko
rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posie-
kany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie.
Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6
minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować
przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i
nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki
chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto
z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb
posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.
PESTO Z ORZECHÓW
LASKOWYCH I BAZYLII
Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć
do wąskiego pojemnika blendera ręcznego,
dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę
drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan,
oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o
dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz
pieprzem. Podawać do grillowanych piersi
kurczaka i/lub opiekanego pieczywa.
½ szklanki wyłuskanych orzechów
• 1 obrany ząbek czosnku
½ szklanki listków świeżej bazylii
½ cytryny
• 3 czubate łyżki tartego Parmezanu
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny
pieprz
676348555.006.png 676348555.007.png 676348555.008.png 676348555.009.png 676348555.001.png 676348555.002.png 676348555.003.png 676348555.004.png 676348555.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin