D.WYSOKOBIAŁKOWA zawiera dużo produktów spożywczych będących źródłem białka pełnowartościowego tj: mięso, i jego przetwory, mleko i produkty mleczne oraz jaja. Zaleca się spożywanie potraw gotowanych w wodzie i na parze, duszonych bez obsmażania, pieczonych bez tł. Dieta wysokobiałkowa znajduj
Zastosowanie w jednostkach chorobowych: marskość wątroby, zespół nerczycowy z równoczesny ograniczeniem Tl soli kuchennej i płynów. Gruźlica i wychudzenie ze zwiększeniem spożycia składników mineralnych i Wit
Niedokristosc ze zwiekszona podażą żelaza, miedzi, kobaltu i witamin.
D. NISKOBIAŁKOWA oparta o ograniczeniu spożycia białka do 40g na dobę oraz produktów spożywczych będących źródłem zw. Purynowych. Zaleca się spożywanie potraw gotowanych. Dieta niskobiałkowa zalecana jest w niewydolności nerek i wątroby biegunkach gnilnych, zaparciach spastycznych, zapaleniach kłębków nerowyc
Z równoczesnym ograniczenie
Płynów i soli kuchennej. Dopuszcza się spozywanie prduktow spożywczych i potr-
Aw tak ja w diecie wysokobia
Z tym ze ilość spozywanego
Bialka nie może przekraczac 40g dziennie.
D. Niskotłuszczowa w tej diecie wymienia się min. Diete niskotluszczowa lekko strawna niskoresztkową oraz dietę niskotł. Z ograniczeniem cukrów prostych.
D. niskowęglowodanowa polega na ograniczeniu spożyci
Węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych oraz częściowo tł. Zwiększa się natomiast ilość białka. Dieta w cukrzycy powinna dostarczać choremu ok. 1g białka na 1kg należnej masy ciała na dobę.
D. NISKOENERGETYCZNA ograniczeniem Tl, cukrow prostych w ograniczonych ilościach. Bardzo wskazane a nawet niezbędne jest pokrywanie zapotrzebowanie na tł. Olejami, np. słoneczniko
Zastosowanie min. W miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, otyłości. Produkty dozwolone w diecie: chyde mięso, chude ryby (dorsz), chude wędliny, chudy twaróg, ziemniaki, warzywa, owoce. Zabrania się: tłustych serów, żółtek jaj, śmietany, smalcu, tłustych wędlin i mięs, słodyczy, ostrych przypraw.
D. PŁYNNA GŁODÓWKOWA
Polega na podawaniu przez okres 1-2 dni dużych ilości płynów nie słodzonych: herbaty, naparu z mięty, rumianku itp. Ostre nieżyty żołądka, krwotoku żołądkowego, po operacjach żołądka i dwunastnicy, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, jelita grubegoitp. I doba: woda przegotowana zimna do zwilżania ust II doba herbata lekko słodzona III doba słodzona herbata.
D. PŁYNNA WYSOKOODŻYWC
Ma na celu dostarczenia wszystkich skład. Odżywczych w odpowiednich ilościach, aby zapobiec powstawaniu niedoborów pokarmowych. Szczególną uwagę należy zwracać na podaż białka pochodzenia zwierzęcego Wit oraz soli mineralnych.
D. PAPKOWATA WYSOKOODŻ
Zasadą diety jest podawanie pełnowartościowego pożywienia w formie papkowatej. Dieta powinna zawierać większe ilości białka, składników mineralnych i Wit. Dieta znajduję zastosowanie w schorzeniach jamy ustnej i przełyku.
D. KLEIKOWA dieta składa się z kleików na wodzie ewentualnie niewielkiej ilości surowego masła, herbaty lekko słodzonej i sucharków. Zastosowanie: ostry nieżyt żołądka, IV doba po zabiegach operacyjnych na żołądku, dwunastnicy, drogach żółciowych, pęcherzyku żółciowym.
D. KLEIKOWO-OWOCOWA
Dieta węglowodanowa z nie wielką ilością białka z mleka i produktów roślinnych. Jest to dieta kleikowa wzbogacona słodzonymi sokami owocowymi, przetartymi kompotami, miodem, biszkoptami oraz kisielem. Zastosowanie: ostre zapalenia miąższu wątroby, dróg żółciowych, trzustki.
D. OWOCOWA stosowana jest między innymi w chorobach układu krążenia i otyłości. Polega na podawaniu pacjentowi w ciągu dnia jedynie owoców. Najczęściej w tej diecie znajdują zastosowanie jabłka oraz winogrona.
D. KARELA nazywana również mleczną polega na podawaniu w ciagu dnia jedynie 800-1000 g mleka w 5-8 porcjach. Dietę tę można stosować przez kilka dni (4-6dni) w ciężkich przypadkach niewydolności krążenia i otyłości. Mleko może być podawane w postaci przegotowanej bądź zsiadłej.
D. KEMPNERA (dieta ryżowa) znajduje zastosowanie w chorobach ukł. Krążenia, niewyrównanej niewydolności ukł. Krążenia, I okresie leczenia biegunki gnilnej. Polega na podawaniu 250-300g ryżu, który po ugotowaniu łączy się następnie z takimi produktami jak: cukier, owoce, przeciery warzywne.
D. ZIEMNIACZANA jest stosunkowo rzadko stosowana polega na podawaniu podzielonych na kilka posiłków 1000g ziemniaków ugotowanych w mundurkach bez dodatku soli. W ciągu dnia należy podawać dodatkowo 300-500 g wody przegotowanej z sokiem owocowym lub kompotu. Można łączyć ja z dietą owocową.
zarvnia