Pikantny chlebek.rtf

(6 KB) Pobierz
Pikantny chlebek

Pikantny chlebek

 

Składniki na 8 porcji:

po szklance mąki pszennej i kukurydzianej

3 dag droży

łeczka cukru

1/4 szklanki mleka

białko

jajo

3/4 szklanki zimnej wody

pół szklanki świeżych ziaren kukurydzy

10 dag tartego parmezanu

po pół zielonej i czerwonej papryki

pół łeczki soli

1/4 łeczki pieprzu cayenne

 

Przygotuj do wyrośnięcia droże: rozetrzyj je z cukrem, letnim mlekiem i łeczką pszennej mąki. Odstaw. Obie mąki wymieszaj z solą, pieprzem i serem. W misce rozbełtaj białko, jajo i wodę, wlej podrośnięte droże, następnie wsyp przygotowane mąki i dokładnie wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj kukurydzę oraz drobno posiekane papryki.

 

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij, gdy będzie złotobrązowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin