Pikantny chlebek
Składniki na 8 porcji:
po szklance mąki pszennej i kukurydzianej
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/4 szklanki mleka
białko
jajo
3/4 szklanki zimnej wody
pół szklanki świeżych ziaren kukurydzy
10 dag tartego parmezanu
po pół zielonej i czerwonej papryki
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotuj do wyrośnięcia drożdże: rozetrzyj je z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką pszennej mąki. Odstaw. Obie mąki wymieszaj z solą, pieprzem i serem. W misce rozbełtaj białko, jajo i wodę, wlej podrośnięte drożdże, następnie wsyp przygotowane mąki i dokładnie wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj kukurydzę oraz drobno posiekane papryki.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij, gdy będzie złotobrązowe.
fire28