ZDROWA DIETA – OBIADY
Risotto drobiowe ze świeżymi pomidorami i bazylią
• wykwintne • przepis na 1 porcję • stopień trudności: średnio trudne • czas przygotowania: do 45 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 410
Składniki:1 pojedyncza pierś kurczka 120 ml wywaru z jarzyn i kurczaka 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała cebulka, drobno pokrojona 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz kilka listków świeżej bazyli cienko pokrojone w paseczki, 1 gałązka do przybrania 1 szklanki suchego dzikiego ryżuSposób przygotowania: • Pierś z kurczaka natrzeć sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie ugotować w osolonym bulionie jarzynowym. Gdy ostygnie, pokroić pierś w kostkę. • Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu około 5 minut, mieszając aż zmięknie. • Dodać ryż i ciągle mieszając smażyć około 4 minut, aż brzegi ziaren staną sie szkliste. • Zwiększyc ogień, dodać łyżkę wazową gorącego wywaru i gotować, mieszając. Gdy płyn się prawie wchłonie, dodać kolejną łyżkę wazową wywaru. Mieszając, dolewać stopniowo pozostały wywar, gdy poprzednia porcja zostaje wchłonięta. Risotto będzie gotowe po 20-25 minutach. Powinno mieć konsystencję kremu, ale ryż nie powinien być rozgotowny. Jeśli zabraknie bulionu można dolać gorącej wody. Risotto zdjąć z ognia, dodać kurczaka, ocet, czosnek, pietruszkę i pomidory. Wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i posypać bazylią.
• dla zapracowanych • przepis na 1 porcję • stopień trudności: łatwe • czas przygotowania: do 45 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 540
Składniki:160g sznyclówki cielęcej (większa porcja) 1 szklanki bulionu z kostki 3 łyżeczki serka naturalnego 1 łyżka oleju rzepakowego po 1/3 łyżeczki: bazylii, imbiru, gałki muszkatołowej i mielonych goździków, 1 mały ząbek czosnku, sól i pieprz 6 pomidorków koktajlowych kilka liści sałaty po 1 łyżce posiekanych natki pietruszki i liści mięty 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego garść makaronu sojowego (50g)
Sposób przygotowania:• Mięso umyć, osączyć, natrzeć solą i olejem. Przełożyć do małej brytfanny, posypać przyprawami i wlać część bulionu. • Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i zapiekać jeszcze około 15 min do miękkości, podlewając pozostałym bulionem. • Czosnek zmiażdżyć i posmarować nim mięso pod koniec pieczenia. • Sos od pieczeni zlać i dodać serek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. • Pomidory pokroić w ćwiartki, posypać natką i miętą, skropić octem. Ułożyć na liściach sałaty. • Pieczeń podawać z ugotowanym makaronem sojowym, polane aromatycznym sosem.
• wykwintne • przepis na 1 porcję • stopień trudności: średnio trudne • czas przygotowania: do 45 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 700
Składniki:1 porcja (125g) miesa cielęcego bez kości 75g borowików 1 małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki mąki 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 1/3 głowki kapusty pekińskiej po 1 papryki czerwonej i zielonej 2 łyzki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki przyprawy do sałatek, np. zioła prowansalskie 2/3 torebki kaszy gryczanejSposób przygotowania:• Mięso opłukać, osączyć i pokroić w grubą kostkę. Posolić, posypać pieprzem i wymieszać z olejem. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z mięsem podsmażyć na patelni beztłuszczowej. • Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 1 szkalnki wody i wlać do mięsa z cebulą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 min. • Oczyszczone i opłukane grzyby pokroić na kawałki i dodać do duszącego się mięsa. Pod koniec potrawę oprószyć mąką, doprawić pieprzem i solą do smaku. Dusić jeszcze kilka minut, stale mieszając. • Surówka: kapustę i papryki pokroić w paski i polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i ziół. • Duszoną cielęcinę posypać natką i podawać z surówką oraz ugotowaną kaszą gryczaną.
markodroid