Kuropatwy pieczonePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.4 kuropatwy,150 g sloniny,100 g masla,10 zmielonych ziaren jalowca,sol, pieprz.1. Kuropatwy oskubac, sprawic, starannie oczyscic i szybko oplukac w zimnejbiezacej wodzie, po czym osuszyc sciereczka.2. Tuszki natrzec, tak z zewnatrz, jak i od srodka sola wymieszana z pieprzemi zmielonymi ziarnkami jalowca.3. Lekko zmrozona slonine pokroic w cienkie plasterki i oblozyc nimi piersioraz udka ptakow. W osobnym rondlu stopic maslo.4. Tak przygotowane kuropatwy ulozyc obok siebie w brytfannie i wstawic donagrzanego do temp. 300żC piekarnika na ok. 30 min (pieczone dluzej nie sasoczyste). W trakcie pieczenia polewac czesto, z poczatku roztopionym maslem, pozniej sosem z pieczenia.5. Podawac na grzankach, z borowkami lub zurawina z chrzanem. Osobno podac sosz pieczenia.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 56.
dj.mysta