sterylizacja[1].pdf

(354 KB) Pobierz
DEKONTAMINACJA SPRZÊTU I ŒRODOWISKA
METODY NISZCZENIA DROBNOUSTROJÓW
Drobnoustroje występujące w środowisku człowieka różnią się wrażliwością na działanie
czynników fizycznych i chemicznych. W zależności od stopnia oporności termicznej
wyróżniono trzy grupy drobnoustrojów:
1 0 oporności: Do grupy tej należą bakterie niezarodnikujące, drożdże i większość wirusów;
giną w temp. 100 0 C w czasie 2-5 minut, w temp. 121 0 C (autoklaw) po 1 min.,
w temp. 160 0 C w czasie 1-2 minut..
2 0 oporności: Grupa ta obejmuje drobnoustroje zarodnikujące: laseczki wąglika , zgorzeli
gazowej; giną w temp. 100 0 C w czasie 5-10 minut, w temp. 121 0 C w czasie 3
minut, w temp. 160 0 C po 4-6 min.
3 0 oporności: Oporność taka charakteryzuje np. laseczki tężca, jadu kiełbasianego
(z wyjątkiem typu E); giną w temp. 100 0 C w czasie 1-5 godzin, w temp.
121 0 C w czasie 5-12 minut, w temp. 160 0 C w czasie 6-30 minut.
Dekontaminacja jest procesem prowadzącym do usunięcia lub zniszczenia drobnoustrojów.
Do metod dekontaminacji należą: sanityzacja, dezynfekcja i sterylizacja.
Właściwy dobór metod dekontaminacji jest zależny od ryzyka przeniesienia zakażenia.
Zgodnie z zaleceniami CDC ( Center for Disease Control ) w środowisku szpitalnym
uwzględnione są trzy kategorie przedmiotów : wysokiego ( critical ), średniego ( semicritical )
i niskiego ( noncritical ) ryzyka:
przedmioty wysokiego ryzyka przeniesienia zakażenia kontaktują się z jałowymi
tkankami; są to narzędzia chirurgiczne, wszczepy, igły, cewniki naczyniowe i moczowe;
przedmioty należące do tej kategorii bezwzględnie muszą być jałowe (jednorazowe lub
sterylizowane).
przedmioty średniego ryzyka przeniesienia zakażenia kontaktują się z błonami
śluzowymi lub uszkodzoną skórą; są to endoskopy, zestawy do intubacji; w zależności od
możliwości technicznych przed użyciem należy poddać je sterylizacji lub dezynfekcji
wysokiego stopnia.
przedmioty niskiego ryzyka przeniesienia zakażenia kontaktują się jedynie z
nieuszkodzoną skórą (baseny, mankiety do mierzenia ciśnienia, bielizna pościelowa,
wyposażenie sal); wymagają mycia i okresowej dezynfekcji ze względu na ryzyko wtórnej
transmisji przez ręce personelu i sprzęt medyczny.
Definicje
Sanityzacja to usuwanie widocznych zabrudzeń i zanieczyszczeń a wraz z nimi także
większości drobnoustrojów (mycie, odkurzanie, malowanie).
Dezynfekcja: proces, w wyniku którego ulegają zniszczeniu formy wegetatywne
drobnoustrojów (pozostają spory bakteryjne i tzw. „powolne” wirusy).
e
Antyseptyka: dezynfekcja skóry, błon śluzowych, uszkodzonych tkanek z zastosowaniem
preparatów nie działających szkodliwie na tkanki ludzkie.
Sterylizacja: proces prowadzący do zniszczenia wszystkich żywych form drobnoustrojów.
Aseptyka: sposób postępowania, którego celem jest zapobieganie zakażeniom tkanek
i skażeniom jałowych powierzchni.
1
Dezynfekcja wysokiego stopnia oprócz form wegetatywnych niszczy także prątki gruźlicy,
nterowirusy i niektóre formy przetrwalnikowe.
DEZYNFEKCJA
Dezynfekcja to proces zależny od wielu czynników. Skuteczność dezynfekcji jest wprost
proporcjonalna do czasu działania i stężenia preparatu dezynfekującego, wzrasta także wraz
ze wzrostem temperatury i wilgotności. Podwyższone pH obniża aktywność fenoli,
podchlorynów i związków jodu a zwiększa aktywność czwartorzędowych zasad amoniowych.
Obecność substancji organicznych może ograniczać działanie przeciwdrobnoustrojowe
preparatów dezynfekujących np. w wyniku tworzenia z nimi nieaktywnych związków.
Dezynfekcję można przeprowadzić przy użyciu metod termicznych, termiczno-chemicznych
lub chemicznych.
Dezynfekcja termiczna przebiega z wykorzystaniem wody o temp.93 0 C lub pary wodnej
o temp. 105-110 0 C i nadciśnieniu 0.5 atmosfery. Stosowana jest do odkażania bielizny,
naczyń, wyposażenia sanitarnego. Zaletą tej metody jest możliwość monitorowania
procesu i brak toksyczności.
Szczególnym przypadkiem jest pasteryzacja polegająca na jednorazowym krótkotrwałym
podgrzaniu cieczy do temperatury < 100 0 C (60-80 0 C) i natychmiastowym oziębieniu do
temp. pokojowej. Proces ten ma zastosowanie zwłaszcza w przemyśle spożywczym.
Dezynfekcja chemiczno-termiczna jest połączeniem działania środków chemicznych
oraz ciepła (60 0 C). Środki chemiczne stosowane są w tej metodzie w znacznie niższych
stężeniach. Metoda służy do dezynfekcji sprzętu wrażliwego na wysoką temperaturę.
Dezynfekcja chemiczna to dezynfekcja przy użyciu roztworów preparatów chemicznych
o różnych właściwościach. Substancje aktywne to związki na bazie chloru, związki
nadtlenowe, czwartorzędowe związki amoniowe, alkohole, aldehydy i pochodne fenolu.
Wybór odpowiedniego preparatu jest zależny od znanego lub spodziewanego skażenia,
rodzaju dezynfekowanego materiału i toksyczności środka.
Związki chemiczne wykorzystywane w dezynfekcji
Związki powierzchniowo czynne niszczą błonę lipidową zaburzając uporządkowanie
białek i lipidów tworzących błonę
1. Związki kationowe. Czwartorzędowe związki amoniowe naładowane dodatnio łączą
się z ujemnie naładowanymi grupami fosforanowymi fosfolipidów zwiększając
przepuszczalność błony komórkowej. Do związków tej grupy należą np. chlorek
alkilodimetylobenzyloamoniowy (Sterinol) i chlorek cetylopirydynowy (Halset).
2. Związki anionowe. Mydła, kwasy tłuszczowe dysocjują w roztworze a ich ujemnie
naładowana, rozpuszczalna forma łączy się z lipidami błony komórkowej powodując
jej przerwanie. Ich aktywność skierowana jest zwłaszcza przeciwko Gram-dodatnim
bakteriom. Do związków anionowych należy np. siarczan sodowy oleoilu (Duponol).
3. Związki niejonowe. Są to rozpuszczalniki organiczne przerywające błonę lipidową.
Do grupy tej należą związki fenolowe, heksachlorofen, alkohole. Związki fenolowe
(Lizol), charakteryzuje słaba aktywność przeciwwirusowa, toksyczność, drażniący
zapach i wrażliwość na obecność substancji organicznych w środowisku.
Heksachlorofen jest słabo rozpuszczalny (używany w postaci pudrów i zasypek),
szczególnie aktywny wobec gronkowców, toksyczny wobec komórek układu
nerwowego. Alkohole (metanol, etanol, izopropanol) są stosowane głównie w
antyseptyce.
Związki denaturujące białko
1. Kwasy i zasady ze względu na skrajne wartości pH zaburzają trzeciorzędową
strukturę białek. Środki te stosowane są głównie do konserwacji żywności np. kwas
benzoesowy, salicylowy, mlekowy.
2
2. Metale ciężkie (rtęć, srebro arsen) wiążą się z grupami sulfhydrolowymi białek.
Reakcja ta jest podstawą inaktywacji enzymów, w których grupy sulfhydrolowe
stanowią centra aktywne. Preparaty zawierające metale ciężkie ze względu na swoją
toksyczność są stosowane miejscowo (np. azotan srebra).
3. Związki utleniające oddziałują na białka i kwasy nukleinowe . Nadtlenek wodoru jest
stosowany w antyseptyce (3% - woda utleniona). Preparaty zawierające aktywny
chlor (chloramina, podchloryn sodu, podchloryn wapnia) są szczególnie aktywne
wobec wirusów, aktywność tą zmniejsza obecność substancji organicznych. W
środowisku kwaśnym gwałtownie uwalniany jest chlor w stężeniu szkodliwym dla
zdrowia. Związki chloru są nietrwałe, ulegają inaktywacji pod wpływem światła,
ciepła i wilgoci. Preparaty nadtlenowe ( kwas nadoctowy, nadboran sodu,
nadsiarczan potasu) mają podobny zakres działania do preparatów chlorowych i ze
względów ekologicznych zastępują je w wielu krajach.
4. Związki alkilujące denaturują białko i kwasy nukleinowe zmieniając stopień
utlenowania ich grup czynnościowych. Do związków tych należą aldehydy (aldehyd
glutarowy, aldehyd mrówkowy) charakteryzujące się szerokim spektrum działania
obejmującym bakterie (w tym prątki gruźlicy), wirusy, grzyby oraz formy
przetrwalnikowe drobnoustrojów. Aldehydy z wyboru są środkami stosowanymi do
dekontaminacji sprzętu medycznego. Roztwory zasadowe aldehydu glutarowego
charakteryzuje wysoka efektywność, niska temp. działania (20-25 0 C), i krótka
trwałość. Roztwory kwaśne są trwalsze, działają w wyższej temp. (50-60 0 C).
Aldehyd mrówkowy będzie omówiony w części dotyczącej sterylizacji. Ze względu
na właściwości toksyczne aldehydy nie powinny być stosowane do dezynfekcji
dużych powierzchni, ich użycie należy ograniczyć także na oddziałach dziecięcych.
Roztwory środków dezynfekcyjnych należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem,
uwzględniając wymagane w danych okolicznościach spektrum działania ( bakteriobójcze,
prątkobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze, sporobójcze), w ściśle określonym czasie i
odpowiednim stężeniu. Do dezynfekcji powierzchni stosuje się roztwory preparatów
działające skutecznie w czasie 15 minut. Roztwory preparatów działające w dłuższym czasie
są stosowane do dezynfekcji sprzętów i przedmiotów, które można zanurzyć lub wypełnić
płynem dezynfekujacym.
Preparaty dezynfekcyjne objęte są ustawą z dn. 10 października 1991 r. Dz. U. Nr 105, poz. 452 i zgodnie z
decyzją Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej podlegają opiniowaniu przez Państwowy Zakład Higieny,
który okresowo publikuje listę pozytywnie zaopiniowanych preparatów przeznaczonych do stosowania w
zakładach opieki zdrowotnej.
Kontrola skuteczności chemicznych środków dezynfekcyjnych jest możliwa pośrednio, na
podstawie jakościowych i ilościowych badań mikrobiologicznej czystości powierzchni.
Do metod dezynfekcji można zaliczyć także promieniowanie UV stosowane do eliminacji
drobnoustrojów obecnych w powietrzu i na powierzchniach. Promieniowanie UV nie
penetruje w głąb ciał stałych i cieczy.
Szczególna metodą jest filtracja pozwalająca na eliminację drobnoustrojów z płynów
ciepłochwiejnych (np. roztwory zawierające antybiotyki, białka). Skuteczność filtracji zależy
od wielkości porów, a jakość - od materiału z jakiego wykonano element filtrujący. Znane są
filtry z ziemi okrzemkowej, porcelanowe, z azbestu włóknistego, ze spiekanego szkła oraz
membranowe. Zatrzymują one bakterie i grzyby, a filtry membranowe - także wirusy.
Zasada sączenia oparta jest na podciśnieniu w pojemniku zbierającym przesącz (filtr
osadzony na kolbie podłączonej do pompy próżniowej) lub nadciśnieniu wywieranym na
roztwór poddany filtracji (strzykawka z nasadką filtrującą).
3
STERYLIZACJA
Sterylizacji poddawane są narzędzia i sprzęt kontaktujący się z jałowymi tkankami.
Oczekiwany efekt (sterylny produkt) osiągany jest w wyniku :
• prawidłowego przygotowania materiałów do sterylizacji
• prawidłowego doboru metod sterylizacji
• poprawności procesu sterylizacji
• odpowiedniego przechowywania materiałów po sterylizacji
Przygotowanie materiałów do sterylizacji.
Użyte narzędzia lub sprzęt medyczny poddawane są dezynfekcji wstępnej,
myte pod bieżącą wodą o jakości wody pitnej lub w myjniach automatycznych (ważne jest
dokładne oczyszczenie powierzchni z substancji organicznych), suszone, przeglądane,
konserwowane i pakowane w włókniny, rękawy papierowo-foliowe i papierowe, torby. Na
opakowaniu powinna znaleźć się data sterylizacji lub data ważności oraz rodzaj zawartości w
przypadku opakowań nieprzezroczystych.
Zasady wyboru metod sterylizacji.
Dobór czynnika sterylizującego jest zależny przede wszystkim od rodzaju sterylizowanego
materiału - proces sterylizacji nie może uszkadzać lub zmieniać jego właściwości. W
przypadku sprzętu o długich, wąskich kanałach istotna jest dobra penetracja czynnika
sterylizującego. Ze względów ekonomicznych ważny jest także szybki czas działania,
niezawodność, niska cena i tania eksploatacja sterylizatorów. Czynnik sterylizujący powinien
charakteryzować się również brakiem toksyczności dla ludzi i środowiska.
Rodzaje sterylizacji
Sterylizacja wysokotemperaturowa:
bieżąca para wodna
para wodna w nadciśnieniu
suche gorące powietrze
promieniowanie podczerwone
Sterylizacja niskotemperaturowa:
tlenek etylenu
promieniowanie jonizujące
formaldehyd
plazma gazu
Do sterylizacji niskotemperaturowej, chemicznej zaliczana jest także sterylizacja kwasem
nadoctowym, nadtlenkiem wodoru i ozonem.
Sterylizacja wysokotemperaturowa
Sterylizacja bieżącą parą wodną (tyndalizacja) przeprowadzana jest w aparatach Kocha
lub Arnolda. Wyjaławiany materiał jest poddawany trzykrotnie działaniu pary wodnej przez
20-30 minut w odstępach 24-godzinnych. Po każdym ogrzaniu materiał jest ochładzany i
pozostawiany w temperaturze pokojowej. Temperatura pary wodnej (~100 0 C) niszczy formy
wegetatywne drobnoustrojów. Formy przetrwalnikowe obecne w sterylizowanym materiale w
fazie temperatury pokojowej przechodzą w formy wegetatywne niszczone w kolejnym cyklu
podgrzania. Tyndalizacja jest stosowana do wyjaławiania płynów, maści i kremów
zawierających substancje wrażliwe na działanie temperatury powyżej 100 0 C.
Sterylizacja parą wodną w nadciśnieniu przebiega z wykorzystaniem nasyconej pary
wodnej w nadciśnieniu 1atm. (temp. 121 0 C, czas: 15 min.) lub 2 atm. (temp. 132 0 C, czas: 5
min.). Proces ten odbywa się w autoklawach przepływowych, w których powietrze wypierane
jest z komory sterylizatora parą wodną, lub próżniowych, gdzie wstępnym etapem procesu
jest wytworzenie próżni w komorze. Skuteczność sterylizacji jest zależna od całkowitego
4
usunięcia powietrza z komory sterylizatora i od jakości pary wodnej np. jakość tą obniżają
zanieczyszczenia chemiczne obecne w twardej wodzie.
Para wodna ma dobre właściwości penetrujące, w krótkim czasie niszczy drobnoustroje
powodując koagulację białek i nie jest toksyczna dla środowiska jest stosowana do sterylizacji
narzędzi, sprzętu, bielizny, rękawic itp. Przeciwwskazaniem do sterylizacji tą metodą jest
wrażliwość materiałów na temperaturę i wilgotność.
Sterylizacja suchym gorącym powietrzem przeprowadzana jest w dwóch rodzajach
aparatów: aparatach z wymuszonym obiegiem powietrza ( temp. 160 0 C, czas: 60 min. lub
temp. 180 0 C, czas: 15 min.) i aparatach z naturalnym obiegiem powietrza (temp. 160 0 C,
czas: 120 min. lub temp. 180 0 C, czas: 30 min.). Sterylizacja ta ma liczne wady np. zła
penetracja suchego powietrza, wysoka temperatura i długi czas trwania procesu. Wewnątrz
komory sterylizacyjnej istnieją różnice temperatur (dopuszczalne do 15 0
C wg Polskiej
Normy) co wiąże się z ryzykiem błędu sterylizacji.
Suche gorące powietrze dopuszczalne jest w przypadku sterylizacji przedmiotów szklanych,
maści, pudrów, substancji oleistych. Sterylizacja suchym gorącym powietrzem ze względu na
wady i ograniczenia oraz ze względów ekonomicznych jest wycofywana w krajach Europy
zachodniej; w Polsce proponowane jest wycofanie tej metody do 2003 roku.
Promieniowanie podczerwone (niejonizujace, nieprzenikliwe) jest metodą przemysłową
stosowaną do sterylizacji sprzętu medycznego (igły, strzykawki). Sterylizowany materiał
zamknięty w metalowych pojemnikach jest poddawany promieniowaniu przez dziesięć minut
(temp. procesu: 190 0 C).
Sterylizacja niskotemperaturowa
Sterylizacja niskotemperaturowa umożliwia wyjaławianie materiałów wrażliwych na
temperaturę i wilgoć
Metody podstawowe:
tlenek etylenu
Rzadziej:
nadtlenek wodoru
formaldehyd
ozon
plaz a
kwas nadoctowy
Metoda przemysłowa:
promieniowanie jonizujące
Sterylizacja tlenkiem etylenu
Tlenek etylenu (TE) niszczy drobnoustroje w wyniku alkilacji (zastąpienia atomu wodoru
grupą alkilową) białek, DNA i RNA. Parametry sterylizacji są zależne od zastosowanej
technologii: stężenie TE 300-1200 mg / l; wilgotność 30-90%; temperatura 30-65 0 C;
czas 2-7 godzin (zwykle 2-4).
TE przenika w głąb tworzywa ulegając adsorbcji, co wiąże się z koniecznością degazacji po
zakończeniu procesu sterylizacji. Czas degazacji jest określany przez producenta sprzętu, trwa
zwykle 12 godzin w temp. 50 0 C (w aeratorze) lub 7 dni w temperaturze pokojowej. TE działa
mutagennie i karcinogennie, jest toksyczny w stężeniu 10-krotnie niższym niż wyczuwalne.
Sterylizacja tlenkiem etylenu przebiega z wykorzystaniem czystego TE (100%) lub w
mieszaninie TE z hydroksyfreonem (9%) oraz dwutlenkiem węgla (8.5%). Sterylizacja w
100% TE przebiega w podciśnieniu co ogranicza możliwość uwalniania gazu do środowiska
w przypadku nieszczelności systemu. Sterylizacja w mieszaninie TE z innym gazem
przebiega w nadciśnieniu i trwa dłużej. W przypadku mieszaniny TE i dwutlenku węgla błąd
sterylizacji może być spowodowany skłonnością do rozwarstwiania się mieszaniny
sterylizującej. Z powodu uszkadzania warstwy ozonowej od 1995 r. obowiązuje zakaz
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin