Budyniowiec.doc

(135 KB) Pobierz

Budyniowiec

 

2 szklanki mąki,
1, 5 szklanki cukru,
6 jajek,
35 dag Kasi,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 litr mleka,
3 budynie czekoladowe,
1 budyń waniliowy,
4 homogenizowane serki waniliowe,
polewa czekoladowa lub wiórki kokosowe do ozdoby.

Czas
pieczenia: piec w 170 stopniach około 40 minut.


 

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pół szklanki cukru oraz 250 dag masła i posiekać nożem, następnie dodać 2 jajka, żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zagnieść ciasto.
Gotowe wyłożyć na blachę.

W litrze mleka ugotować 3 budynie czekoladowe.

Gorącą masę budyniową wylać na surowe ciasto.

Żeby zrobić masę serową, trzeba 100 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać serki i 3 żółtka, wsypać budyń waniliowy i wymieszać.

Następnie dodać ubitą pianę z jednego białka, delikatnie wymieszać i wylać na masę budyniową.

Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około 40 minut.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Można też przyozdobić wiórkami kokosowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin