Zdrowie siedzi w kiełkach.docx

(18 KB) Pobierz


Zdrowie siedzi w kiełkach


Kiełki poprawiają nastrój, bo zawierają magnez i potas 
Nazywane są pokarmem życia. Rosnąc, wyciągają z nasion to, co najcenniejsze: witaminy, białko, węglowodany, makro- i mikroelementy. Trudno w to uwierzyć, ale mały kiełek zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż nasiona czy dorosła roślina. 

Zwłaszcza wiosną, gdy nasze organizmy są osłabione po zimie, kiełki będą zastrzykiem energii, a dzięki zawartej w nich w dużej ilości witaminie C, która wzmacnia odporność, pomogą uniknąć sezonowych infekcji.

Są bogate w błonnik, np. w trzech łyżkach kiełków pszenicy jest go więcej niż w kromce ciemnego pieczywa. Poprawiają nastrój, bo zawierają magnez i potas. Do tego dostarczają niewiele kalorii

Rzeżucha

Bardzo łatwo ją wyhodować. Wystarczy talerz, trochę waty lub ligniny i codzienne nawadnianie. Talerz powinien stać w miejscu dobrze oświetlonym. Rzeżucha, o charakterystycznym ostrym smaku i zapachu, jest bogata w żelazo, wit. A, B C, E i wapń. Orzeźwia, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek. Powinnaś ją jeść, jeśli zdecydowałaś się na wiosenną kurację oczyszczającą.

Soja

Delikatne w smaku i lekko chrupiące kiełki tej rośliny są znakomitym źródłem białka, żelaza, wit. C i B1, magnezu oraz potasu. Zawierają też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Koją nerwy, dodają energii, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Ponieważ jest w nich dużo fitoestrogenów, łagodzą objawy klimakterium, poprawiają wygląd skóry. Kiełki soi jedz po lekkim podduszeniu.

Brokuł

Kiełki tego warzywa (podobnie jak ono samo) zawierają sulforafan, antyoksydant, który pobudza nasz organizm do produkcji własnych antyutleniaczy, powstrzymujących rozwój nowotworów. Już 50 g kiełków dostarcza tyle samo tej substancji, co kilogram dojrzałych brokułów. Sulforafan chroni też oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, zapobiega ślepocie.

Lucerna

Jej kiełki dostarczają szczególnie dużo białka roślinnego. Dzięki wapniowi i fosforowi wzmacniają kości i zęby. Poprawiają pamięć za sprawą lecytyny.Pomagają w utrzymaniu równowagi kwasów w organizmie, hamując przez to rozwój artretyzmu. Zmniejszają dolegliwości artretyczne i ryzyko zapalenia stawów. U karmiących matek mogą pobudzać wytwarzanie mleka. Pomagają w utrzymaniu elastyczności tkanki łącznej. Zawierają kanwaninę, substancję, która pomaga zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, 
takich jak rak okrężnicy.
Warto jeść je w stanach wyczerpania, w trakcie rekonwalescencji i dla odtrucia organizmu. Są kopalnią wit. C - 
________________________________________________________________________________________

***pół szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle, co 6 szklanek soku pomarańczowego.***
________________________________________________________________________________________


Soczewica czerwona kiełki

Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Mają pikantny smak. Nasiona przeznaczone do kiełkowanie nie powinny być popękane. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu i ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków. 

Wpływ na organizm

Kiełki soczewicy czerwonej są lekkostrawne. Zawierają dużo witaminy C odpowiedzialnej za m.in. zwalczanie zakażeń wirusowych. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu i żelaza. Mają także korzystny wpływ na zęby i cerę. 


Soczewica zielona kiełki

Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy zielonej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej). Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków. 

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę. 


Soczewica brązowa kiełki

Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy brązowej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej). Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę. 


Kiełki koniczyny

Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.

Wpływ na organizm

Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.

Lebioda quinoa kiełki

Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem. Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków. 

Wpływ na organizm

Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C. 

Groch cukrowy kiełki

Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego. Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów.

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć.

Groch polny kiełki

Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu polnego. Kiełki świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek i twarogów. Poza tym można nimi posypywać kanapki, gotowane ziemniaki i jajka z majonezem. 

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają lizynę-substancję, która poprawia koncentracje umysłową oraz łagodzi objawy przeziębienia. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza i potasu. 


Fasola włoska kiełki

Kiełki fasoli włoskiej to świeżo wykiełkowane nasiona fasoli. Świetnie nadają się do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Ponadto można je jeść również na surowo. 

Wpływ na organizm

Zawarte w nich składniki mineralne chronią przed anemią. Ponadto ich regularne spożywanie zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Kiełki mają również korzystny wpływ na cebulki włosów.


Fasola czarne oczko kiełki

Są to kiełki nasion fasoli czarne oczko, którą łatwo rozpoznać po charakterystycznej plamce. Kiełki mają delikatny smak. Stosowane są do kanapek, sałatek, surówek. Nadają się także do jedzenia na surowo. 

Wpływ na organizm

Regularne jedzenie kiełków zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości niedoborowej. Ponadto jest dobrym źródłem potasu i żelaza. 


Fasola Mung kiełki

Fasola Mung to jednoroczna roślina strączkowa uprawiana na nasiona i kiełki. Kiełki zawierają więcej wartości odżywczych i witamin od samej fasoli. Są chrupiące i orzeźwiające w smaku. 
Stosuje się je przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Mogą być dodatkiem do dań serwowanych na gorąco, jak i na zimno. Możemy używać ich jako składnik sałatek, past twarogowych i rybnych. Można również posypać nimi kanapki i ziemniaki. Wyrabia się z nich chiński przezroczysty makaron sojowy.

Wpływ na organizm

Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E i H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy, lit i chrom. Obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi człowieka. Poprawiają przyswajalność składników odżywczych.


Fasola adzuki kiełki

Są to kiełkujące nasiona fasoli. Zawierają więcej witamin i składników mineralnych niż sama fasola, a ponadto zachowują jej smak. Stanowią popularny dodatek do dań azjatyckich.
Można ich używać jako dodatków do sałatek, kanapek, past twarogowych i rybnych. Nadają się także do jedzenia na surowo oraz lekko podsuszone.

Wpływ na organizm

Regularne jedzenie kiełków fasoli adzuki wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto poleca się je osobom cierpiącym na choroby nerek i trzustki. W swoim składzie zawierają dużo białka, wapnia, żelaza oraz niektóre witaminy z grupy B. 


Fasola flageolet kiełki

Są to kiełki nasion fasoli odmiany flageolet. Ziarenka są drobne, zielonego koloru i kształtem przypominają groszek zielony. Stosowane są jako składnik kanapek, sałatek i surówek. Ponadto świetnie nadają się do jedzenia na surowo. 

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają dużo białka, które jest składnikiem budulcowym dla organizmu. Ponadto są dobrym źródłem żelaza i potasu. 


Brokuł kiełki

Są to kiełki nasion brokuła. Maja pikantny smak. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze ulegają przemianie w związki, które są łatwo przyswajalne przez organizm. 
Idealne sprawdzają się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek i serów. Ponadto można nimi posypać ugotowane ziemniaki. 

Wpływ na organizm

Kiełki brokuła zawierają substancję o nazwie sulforan. Dzięki niemu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W pewnych przypadkach mogą też powstrzymywać rozwój już powstałych komórek rakowych. Ponadto jedzenie kiełków brokuła wzmacnia układ odpornościowy. Zawierają one również substancje antybakteryjne niszczące bakterię o nazwie Helicobacter pylori. Bakteria ta jest odpowiedzialna za występowanie zapaleń żołądka typu B i wrzodów trawiennych.


Burak ćwikłowy kiełki

Kiełki buraka ćwikłowego to wykiełkowane nasiona odpowiedniej, wczesnej odmiany buraka. Charakteryzują się różowym lub czerwono-fioletowym kolorem. 
Stosowane jako ozdoba do sałatek oraz kanapek. Ponadto nadają się do pikantnych potraw z ryb i mięsa. 

Wpływ na organizm

Kiełki wpływają na budowę oraz odbudowę komórek i tkanek. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, chronić przed anemią. Ponadto zwiększają odporność organizmu oraz wpływają pozytywnie na: serce, nerwy, skórę, krew i mózg. W swoim składzie zawierają dużo białka i błonnika. 


Kiełki Czerwonej Kapusty - antyoksydanty + wapń 

Wzmacniają kości

Czerwona kapusta posiada świetne właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza wartościowym substancjom (sulforafan, indolkarbinol), pobudzającym organizm do produkcji jak największej ilości enzymów działających przeciwnowotworowo.
Kiełki czerwonej kapusty zawierają szczególnie dużo witaminy U, która jest znana jako związek chemiczny leczący wrzody. Zawartość wapnia w kiełkach czerwonej kapusty jest równa zawartości wapnia w mleku.
Według naukowców brytyjskich substancje obecne w roślinach z rodziny kapustowatych zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia raka jelita grubego wśród osób spożywających duże ilości kapusty.


Ciecierzyca kiełki - Kala channa

Kala channa to rodzaj drobnej, miniaturowej ciecierzycy. Kiełki mają pikantny smak.
Kiełki mogą być jedzone na surowo oraz jako dodatek do sałatek lub twarożków. Ponadto można nimi posypywać kanapki i ziemniaki. Nadają się również do przygotowywania past. 

Wpływ na organizm

Są dobrym źródłem substancji białkowych. W swoim składzie zawierają także beta-karoten, potas, fosfor, cynk i żelazo. 


Kiełki Marchwi - dla oczu i skóry 

W chorobach oczu i skóry

Od stuleci medycyna ludowa poleca naszą najstarszą roślinę uprawną - marchew w chorobach wątroby, oczu i skóry. Już Grecy i Rzymianie przypisywali jej spożyciu ogromne znaczenie.
Złe trawienie, słaba praca wątroby, trujące metale dostające się do wątroby zmieniają kolor skóry na szary, niezdrowy. Poprzez systematyczne spożywanie marchwi / kiełków marchwi skóra odzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy. Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, betakarotenu.




Kiełki Pestek Dyni - prostata 

Rewelacyjne dla mężczyzn na problemy z prostatą.

"Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!" - uważano tak w medycynie ludowej i już wtedy stosowano je w problemach z prostatą.

Dzięki 45% zawartości kwasu linolowego uważa się je za jedną z głównych substancji leczniczych w chorobach pęcherza moczowego i prostaty.
Kto może, niech znajdzie ukojenie bólu w pestkach dyni.


Kiełki Nasion Lnu - na straży cholesterolu 

Powstrzymują odkładanie się szkodliwego cholesterolu.

Naukowcy dowiedli ponad wszelką wątpliwość wspaniałych właściwości nasion lnu w zapobieganiu i zwalczaniu raka piersi oraz przewodu pokarmowego.
Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów omega-3 oraz lignanów (fitoestrogenów) nasiona lnu / kiełki lnu powstrzymują odkładanie się "złego" cholesterolu, zapobiegają osteoporozie, przyczyniają się do spadku zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.


Kiełki Szparagów - ulga dla nerek 

Stosowane w celu detoksykacji i poprawy funkcjonowania wątroby i nerek

Nie wiadomo dokładnie skąd pochodzą szparagi. z Europy czy z Azji, ale na Starym Kontynencie ta jakże ważna roślina wieloletnia jest uprawiana i wykorzystywana przypuszczalnie już parę tysięcy lat.

Kiełki szparagów zawierają dużą ilość asparaginy, która jest zdolna do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej krwi. Ich najistotniejsze działanie to oczyszczanie kanałów nerkowych. Są ważnym źródłem witamin (A, C, H) oraz substancji mineralnych.


Kiełki pora

Tak jak cebula czy czosnek, por należy do rodziny roślin czosnkowatych, które nota bene uważane są za naturalny antybiotyk. Por ma właściwości bakteriobójcze, antyreumatyczne i diuretyczne; obniża także poziom złego cholesterolu (zwiększając poziom tego dobrego), świetnie też wpływa na nasz układ odpornościowy. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, choć to oczywiście jak zwykle kiełki mają o wiele większe ich stężenie. Kiełki pora są szczególnie bogate w wapń, żelazo, jod, cynk, miedź i 
witaminy A, B1, B2, B3, B9, C i E, a jako, że spożywamy je na surowo, to wszystkie te dobrodziejstwa trafiają prosto do naszego organizmu :)





Zgłoś jeśli naruszono regulamin