OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO - Sprzedawca.doc

(134 KB) Pobierz
Pieczęć nagłówkowa pracodawcy

 

 

 

Pieczęć nagłówkowa pracodawcy

 

 

 

 

DOKUMENTACJA

 

 

OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO

NA STANOWISKU

 

 

 

SPRZEDAWCA

 

 

 

 

 

 

 

 

............................................

data oceny

............................................

ocenę wykonał

............................................

zatwierdził

 

 

 

 

 

 

............................................

data kolejnej oceny

 

 

 

 

 

 

Wymagania ogólne dla pomieszczenia, stanowiska pracy i pracownika

 

Pomieszczenie pracy

 

Pomieszczenie, w którym znajduje się stanowisko pracy sprzedawcy, powinno spełniać następujące warunki:

 

wysokość 

- pomieszczenie do pracy, w którym nie występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe, jeżeli przebywają w nich nie więcej niż 4 osoby - 2,5 m, jeżeli przebywają w nich więcej niż 4 osoby - 3,0 m,

- pomieszczenia do pracy, w których występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia - 3,3 m,

- kioski uliczne, kioski w halach dworcowych, wystawowych, handlowych, jeżeli nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia - 2,2 m; 

 

podłoga - równa, nieśliska, niepyląca i bez progów pomiędzy pomieszczeniami;

 

kubatura - minimum 13 m3 wolnej objętości pomieszczenia na jednego pracownika;

 

powierzchnia robocza - minimum 2 m2 wolnej powierzchni podłogi (niezajętej przez urządzenia techniczne, sprzęt itp.) na jednego pracownika;

 

ściany i sufit - w zależności od branży powinny być pokryte tynkami, tapetami, boazerią lub innymi wykładzinami w wykonaniu co najmniej trudno zapalnym;

rozmieszczenie regałów, szaf, lad - takie, aby przejścia między nimi wynosiły (w części, gdzie pracują sprzedawcy):

- 75 cm - w wypadku jednego pracownika (w uzasadnionych przypadkach dopuszcza się 50 cm),

- 100 cm - w wypadku ruchu dwukierunkowego;

w celu zapewnienia swobodnego ruchu nabywców należy zachować minimalne odległości 5 m między stołami sprzedażowymi ustawionymi równolegle, a 3 m między stołem pojedynczym i przeciwległą ścianą;

 

drogi transportowe - w magazynie sklepowym powinny być zachowane szerokości:

b = a + 30 cm - dla ruchu pieszego jednokierunkowego,

b = 2a + 60 cm - dla ruchu pieszego dwukierunkowego,

gdzie:   a - szerokość ładunku niesionego przez pieszego,

             b -  szerokość drogi transportowej (szerokość drogi transportowej nie może być mniejsza niż 120 cm);

w wypadku transportu elementów bezsilnikowymi i silnikowymi środkami transportu powinny być zachowane  szerokości dróg transportowych  zgodnie z Polską Normą.

 

 

przy czym:  a - szerokość środka transportu (wózka),

                    b - szerokość drogi transportowej.

 

 

 

 

 

oświetlenie

- naturalne, dzienne, najlepiej górne, za pomocą świetlików; w wypadku oświetlenia bocznego (okna) powinien być zachowany stosunek wielkości powierzchni okien w świetle ościeżnic do powierzchni podłogi jak 1 : 8 (to znaczy 1 m2 okna na 8 m2 podłogi) w pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi. W innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie naturalne jest wymagane ze względu na przeznaczenie - co najmniej 1 : 12;

- oświetlenie sztuczne (elektryczne) - w zależności od rodzaju pomieszczenia, i tak:

     - sale sprzedaży:

          - w całym pomieszczeniu - 200 lx (luksów),

          - stoły i lady sprzedaży - 300 lx,

          - wystawiony towar (gabloty, wystawy wewnętrzne) - 500 lx;   

     - wystawy uliczne:

          - przy ulicach słabo oświetlonych - 300 lx,

          - przy ulicach silnie oświetlonych - 750 lx;

     - małe sklepy w miastach i wsiach:

          - całe pomieszczenie sprzedaży - 100 lx,

          - stoły i lady sprzedaży oraz półki i wystawy - 200 lx,

          - wystawy uliczne - 200 lx;

     - magazyny i składy:

          - magazyny towarów jednorodnych lub dużych - 20 lx,

          - magazyny towarów różnych, w których zachodzi konieczność poszukiwania - 50 lx,

          - automatyczne magazyny z wysokimi regałami: przejścia - 20 lx, stanowiska obsługi - 100 lx;

 

wentylacja - naturalna lub mechaniczna albo obie łącznie w zależności od potrzeb (w większych sklepach zalecana jest klimatyzacja);

 

temperatura - w zależności od rodzaju prac (ciężkości) pomieszczenie sklepu powinno mieć temperaturę w granicach 16-20°C, magazyn 10-18°C w zależności od potrzeb.

 

Stanowisko pracy

 

Stanowisko pracy to przestrzeń pracy wraz z wyposażeniem w środki i przedmioty pracy, w której pracownik lub zespół pracowników wykonuje pracę.

Racjonalna organizacja stanowiska roboczego powinna zapewnić bezpieczne i łatwe wykonywanie pracy w wyniku stosowania odpowiedniej ochrony przed czynnikami niebezpiecznymi (urazowymi), szkodliwymi i uciążliwymi (hałas, wibracja, zapylenie, oświetlenie, mikroklimat, duże i zbędne obciążenie pracownika).

Dla sprzedawcy podstawowym miejscem  pracy, w zależności od wielkości placówki handlu detalicznego, będzie sklep z jednym lub wieloma stanowiskami sprzedażnymi, zlokalizowany w obiekcie budowlanym. Przeważnie sklep składa się z:

lokalu sklepowego, w którym się znajdują podstawowe stanowiska pracy sprzedawców,

zaplecza, w którego skład w zależności od wielkości mogą wchodzić:

- pomieszczenie przeznaczone do przyjmowania towarów,

- magazyn,

- chłodnie,

- magazyn opakowań,

- pokój socjalny (miejsce wypoczynku pracowników sklepu),

- szatnia,

- pomieszczenie sanitarne.

    

Pomieszczenia te, w zależności od czasu przebywania w nich pracowników, dzielą się na:

- pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt pracowników - jeżeli pracownicy przebywają w nich w ciągu doby dłużej niż 4 godziny,

- pomieszczenia przeznaczone na czasowy pobyt pracowników - jeżeli pracownicy przebywają w nich w ciągu doby od 2 do 4 godzin,

- pomieszczenia nie przeznaczone na pobyt pracowników - jeżeli łączny czas przebywania w nich tych samych pracowników jest krótszy niż 2 godziny w ciągu doby, a wykonywane czynności mają charakter dorywczy, bądź też praca polega na krótkotrwałym przebywaniu związanym z dozorem oraz konserwacją maszyn i urządzeń lub utrzymaniem czystości i porządku.

 

Wyposażenie stanowiska roboczego

 

Każdy sklep w zależności od wielkości, branży i stosowanej metody obsługi powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenia związane z obrotem towarowym. Można rozróżnić:

- wyposażenie trwałe - dźwig, schody ruchome (np. w domach towarowych), komory chłodnicze, urządzenia wentylacyjne, klimatyzacyjne, ogrzewcze i oświetleniowe - stanowiące trwałą część budynku,

- wyposażenie ruchome - meble sprzedażowe (lady, gabloty, regały itp.), urządzenia chłodnicze, miernicze, transportowe i sprzęt pomocniczy.

Mechanizacja czynności transportowych, szczególnie w większych magazynach przysklepowych, pozwala eliminować wysiłek związany z dźwiganiem i przenoszeniem ciężarów. Wysiłek ten można zmniejszyć, używając różnych urządzeń transportowych.

 

Wyposażenie magazynów i sprzęt pomocniczy

 

Do wyposażenia magazynu należą takie urządzenia do składowania, jak:

- regały różnych typów (stałe, przesuwne, szufladowe itp.),

- stojaki, służące do składowania różnych materiałów, np. kątowników, blach itp.,

- wieszaki - stałe, przenośne do zawieszania np. zwojów drutu, lin itp.,

- palety - stosowane także jako jednostki ładunkowe,

Sprzęt pomocniczy:

- przyrządy pomiarowe (wagi, miary, suwmiarki, mikrometry, termometry itp.),

- inne przyrządy pomocnicze (pokrowce, taśmy, pasy, drabinki itp.),

- narzędzia pomocnicze (młotki, obcęgi, przecinaki itp.).

 

Pomiary czynników szkodliwych i uciążliwych

 

O rozpoczęciu, wznowieniu działalności oraz o każdorazowej zmianie technologii pracodawca zawiadamia właściwego inspektora sanitarnego, który określa decyzją rodzaj badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia. Częstotliwość pomiarów jest zależna od wielkości zagrożenia i wynosi:

- co pół roku, jeżeli krotność NDS, NDN jest większa od 1,

- co rok, jeżeli krotność NDS, NDN zawiera się w przedziale między 0,5-1,

- co 2 lata, jeżeli krotność NDS, NDN zawiera się w przedziale 0-0,5.

 

Przygotowanie zawodowe pracownika

 

Pracownik powinien posiadać:

- ukończone 18 lat,

- instruktaż ogólny z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

- instruktaż stanowiskowy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

- szkolenie podstawowe z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

- wstępne badanie lekarskie,

- okresowe badanie lekarskie.

 

Organizacja pracy

 

Na stanowisku pracy powinny się znajdować instrukcje dotyczące:

- stosowanych w zakładzie procesów technologicznych oraz wykonywania prac związanych z zagrożeniami wypadkowymi lub zagrożeniami zdrowia pracowników;

- obsługi maszyn i innych urządzeń technicznych;

- postępowania z materiałami szkodliwymi dla zdrowia i niebezpiecznymi;

- udzielania pierwszej pomocy;

- zasad postępowania w razie powstania nieprzewidzianych sytuacji powodujących poważne zagrożenia dla pracowników.

 

Instrukcje powinny określać:

- czynności do wykonania przed rozpoczęciem danej pracy;

- zasady i sposoby bezpiecznego wykonywania danej pracy;

- czynności do wykonania po zakończeniu pracy;

- zasady postępowania w sytuacjach awaryjnych stwarzających zagrożenie dla życia lub zdrowia pracowników.

 

Identyfikacja zagrożeń na stanowisku pracy sprzedawcy

 

Do najważniejszych zagrożeń zawodowych na danym stanowisku należą:

- wypadki,

- choroby zawodowe,

- awarie.

Poniżej omówiono podstawowe zagrożenia na stanowisku sprzedawcy.

 

Czynniki niebezpieczne

 

Do czynników niebezpiecznych należą:

- zagrożenia elementami ruchomymi i luźnymi;

- zagrożenia elementami ostrymi i wystającymi;

     - ostre elementy narzędzi pomocniczych,

     - zły stan techniczny narzędzi pomocniczych,

     - wystające ostre elementy regałów, mebli itp.;

- zagrożenia związane z przemieszczaniem się ludzi:

     - praca na drabinach,

     - szerokość drogi transportowej w magazynie niedostosowana do środków transportu,

     - nieprawidłowe odległości między regałami magazynowymi,

     - zastawione drogi magazynowe,

     - możliwość upadku magazynowanych elementów na pracownika;

- zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału:

     - ciężar niedostosowany do możliwości pracownika i norm, ostre krawędzie, śliskie powierzchnie itp.;

- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym:

     - niesprawna instalacja elektryczna, brak pomiarów ochrony przeciwporażeniowej,

     - posługiwanie się uszkodzonym sprzętem elektrycznym itp.;

- zagrożenie poparzeniem.

 

Czynniki szkodliwe i uciążliwe

 

Do czynników szkodliwych i uciążliwych należą:

 

czynniki fizyczne:

- mikroklimat,

- nieprawidłowe oświetlenie;

 

czynniki chemiczne:

- substancje toksyczne (szkodliwe rozpuszczalniki do farb i lakierów - przy magazynowaniu i sprzedaży);

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin