Byki.pdf

(236 KB) Pobierz
Byki
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
czwartek, 20 stycznia 2011 16:01 -
Potrawa ta od dość dawna gości na świętokrzyskich stołach. Skąd pochodzi i gdzie po raz
pierwszy ją przygotowano - ciężko dziś określić. Z pewnością można powiedzieć o niej, iż jest
smaczna. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie około 12 byków.
Składniki:
Farsz: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty, odrobina tłuszczu, 2 cebule, 2 jajka, odrobina
podsmażonego boczku i słoniny, sól i pieprz.
Ciasto: około 2 kg surowych ziemniaków i około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków.
Przygotowanie farszu:
Kapustę gotować do momentu, aż straci kwaśny posmak. Dodać do niej boczek i słoninę z
zesmażonymi jajkami. Dodać sól i pieprz do smaku i całość wymieszać.
Przygotowanie ciasta:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, przecedzić przez sito i odcisnąć nadmiar wody. Z wody
przyda się barwnik, który po odjęciu należy dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane, gdy
wystygną, przekręcić przez maszynkę do mielenia i wymieszać z pozostałymi do momentu
powstania jednolitej masy.
Przygotowanie byków:
Z ciasta formować placki i na środek nakładać farsz, po czym całość zlepić w kulkę (jak na
pyzy). Wkładać pojedynczo do osolonego wrzątku i gotować przez około 10 minut. Podawać
polane tłuszczem ze skwarkami. Smacznego.
1 / 1
996546557.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin