· * Biszkopt :
· * 7 jajek,
· * 7 łyżek gorącej wody,
· * 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
· * 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
· * 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
· * zapach śmietankowy-parę kropli,
· * 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
· * Warstwy placka :
· * Pianka różowa-
· * 2 galaretki wiśniowe,
· * 1 bita śmietana w proszku "Śnieżka",
· * mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
· * 500 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
· * Pianka blado zielona-
· * 2 galaretki agrestowe,
· * 1 mała butelka, 300 ml soku zielonego "Kubuś".
· * 200 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
BISZKOPT: Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy go inaczej, a ja podam mój). Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową. SPORZĄDZANIE PLACKA : Pianka blado zielona- 2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła. 1 śmietanę "Śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową. Pianka różowa- 2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła. 1 śmietanę "Śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać. Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną. Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.
tilia62