Materiał edukacyjny rozdawany bezpłatnie w ramach szkolenia.
Geograf
Lp.
Gawęda
Poznawcze
Wychowawcze
Przebieg
1
Opowieść o znanych podróżnikach i odkrywcach, takich jak Magellan, Krzysztof Kolumb, Vasco da Gama
Poszerzenie wiadomości na temat kontynentów, Wielkich Odkryć i podróży. Integracja wewnętrzna gromady.
Rozwijanie umiejętności współpracy w grupie.
- gra typu: bieg po kole (szkolenie podróżnicze)» co to jest kompas - kierunki świata,» mapa - do czego służy skala, uzupełnianie białych plam na mapie najbliższego otoczenia szkoły,» pakowanie plecaka - zwijanie śpiwora, wybieranie najbardziej potrzebnych na wyprawie rzeczy,» mapa konturowa świata - podpisywanie kontynentów.
2
Azja - zabawa w 21 pytań - jaki to kontynent? Odnajdujemy ten kontynent na globusie.
Poznanie kultury Azji i Dalekiego Wschodu.
Rozwijanie umiejętności twórczego myślenia i dokładności w wykonywanych działaniach.
- majsterka origami (wywodzi się z Azji) - żuraw,- przyprawy orientalne: odgadywanie, jaka to przyprawa po zapachu,- Himalaje - zabawa "Góry - dolina",- majsterka - robienie japonek z tektury i sznurka.
3
Odwiedziny Egipcjanina - opowieść o jego kraju i kontynencie - Afryce.
- pląs " Tutanganika",
4
Rozmowa o Ameryce Północnej i Południowej - co o nich wiemy?
Poszerzanie informacji o różnicach pomiędzy Ameryką Północną a Południową.
Wprowadzenie wesołej atmosfery w trakcie zabawy.
- Hollywood - ćwiczenie umiejętności aktorskich - scenki - ukazywanie uczuć (maski)- pląs Papużka- zabawa w Murarza - Cieśnina- krzyżówka dotycząca wiadomości o Ameryce
5
Australia - kodeks dobrego kucharza - co i jak należy przygotować, mycie rąk - poznajemy zasady postępowania w kuchni.
Poznanie zasad dobrego kucharza - bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Nauka szykowania dań australijskich.
Kształtowanie postaw odpowiedzialności za porządek na miejscu pracy i poszanowania dla jedzenia oraz pracy innych ludzi.
- szykowanie dań australijskich w szóstkach- uprzątnięcie miejsc pracy- nadanie im typowo australijskich nazw np. kangurze ogony- przedstawienie i degustacja potraw- "na deser' - pląs Sałatka owocowa
sias