ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Składniki
dla 2-4 osób
40 dag ''makkaroni'' (długich cienkich rurek, podobnych do spaghetti, ale pustych w środku; jeśli nie uda s,
sól, pieprz,
2 puszki tuńczyka w oleju,
puszka (850 ml) pomidorów,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
łyżka oleju,
5 łyżek śmietany kremówki lub mleka,
łyżka koncentratu pomidorowego,
15 dag mrożonego groszku,
20 dag sera edamskiego,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Tuńczyka osączyć, pomidory rozdrobnić w zalewie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić 2 minuty na ogniu, licząc od czasu zagotowania wody. 4. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek, polewając każdą porcję sosem pomidorowym. Posypać startym żółtym serem, zapiekać 35-40 minut w temp. 200°C.
CZAROWNICA65