zapiekanka z makaronem i tuńczykiem.docx

(52 KB) Pobierz

ZAPIEKANKA MAKARONOWAE:\Przepisy Magda\ZAPIEKANKI\z makaronem inna.jpg

Składniki

dla 2-4 osób

40 dag ''makkaroni'' (długich cienkich rurek, podobnych do spaghetti, ale pustych w środku; jeśli nie uda s,

sól, pieprz,

2 puszki tuńczyka w oleju,

puszka (850 ml) pomidorów,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

łyżka oleju,

5 łyżek śmietany kremówki lub mleka,

łyżka koncentratu pomidorowego,

15 dag mrożonego groszku,

20 dag sera edamskiego,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Tuńczyka osączyć, pomidory rozdrobnić w zalewie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić 2 minuty na ogniu, licząc od czasu zagotowania wody. 4. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek, polewając każdą porcję sosem pomidorowym. Posypać startym żółtym serem, zapiekać 35-40 minut w temp. 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin