KACZKA Z IMBIREM
· 1 ½ kg kaczki
· 1 łyżeczka soli
· 3 łyżki oleju
· 10 dag porów
· 5 dag imbiru
· 1 szklanka białego wytrawnego wina
· 4 łyżki sosu sojowego
· szczypta pieprzu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· 5 łyżek soku ananasowego
· 2 plastry ananasa
Kaczkę natrzeć solą , rozgrzać 2 łyżki oleju , zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce , pory pokroić w cienkie plastry ,połowę imbiru pokroić w cienkie słupki resztę zetrzeć zeszklić to na pozostałym oleju dodać wino i pieprz gotować 5 min na małym ogniu . Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem 10 min sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z sokiem ananasowym jeszcze raz zagotować plastry ananasa pokroić na kawałki i razem z utartym imbirem dodać do sosu , porcje kaczki podgrzać w sosie .
g-alf