Kaczka z imbirem.doc

(21 KB) Pobierz
·

KACZKA Z IMBIREM

 

·        1 ½ kg kaczki

·        1 łyżeczka soli

·        3 łyżki oleju

·        10 dag porów

·        5 dag imbiru

·        1 szklanka białego wytrawnego wina

·        4 łyżki sosu sojowego

·        szczypta pieprzu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·        5 łyżek soku ananasowego

·        2 plastry ananasa

 

               Kaczkę natrzeć solą , rozgrzać 2 łyżki oleju , zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce , pory pokroić w cienkie plastry ,połowę imbiru pokroić w cienkie słupki resztę zetrzeć zeszklić to na pozostałym oleju dodać wino i pieprz gotować 5 min na małym ogniu . Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem 10 min sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z sokiem ananasowym  jeszcze raz zagotować plastry ananasa pokroić na kawałki i razem z utartym imbirem dodać do sosu , porcje kaczki podgrzać w sosie .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin