Placuszki ryżowe.doc

(21 KB) Pobierz

PLACUSZKI RYŻOWE

 

·        25 dag ryżu

·        25 dag marchewki

·        1 mały kalafior

·        10 dag mrożonego groszku

·        1 cebula

·        10 dag mielonych migdałów

·        2 jajka

·        1/5 litra śmietany kremówki

·        10 dag żółtego sera ( startego )

·        2 szklanki rosołu instant

·        5 dag tartej bułki

·        3 łyżki masła

·        1 pęczek natki pietruszki

·        2 łyżeczki soku z cytryny

·        ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

·        tarta gałka muszkatałowa

·        sól , pieprz

 

                   Zagotować rosół , wsypać ryż i gotować 20 min. osączyć i przestudzić . Zagnieść ser z ryżem , jajkami i tartą bułką , doprawić solą , pieprzem i ziołami , uformować małe placuszki i obtoczyć w migdałach . Marchew pokroić w plasterki , kalafior podzielić i gotować w osolonej wodzie , po 5 min dodać marchew , po 10 groszek . Rozgrzać tłuszcz i smażyć placuszki na złoty kolor , cebulę pokroić w kostkę zeszklić na reszcie tłuszczu , zaciągnąć śmietaną , zagotować , doprawić solą , pieprzem , gałką i sokiem z cytryny , dodać posiekaną natkę pietruszki , jarzynkę osączyć i wymieszać z sosem .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin