PLACUSZKI RYŻOWE
· 25 dag ryżu
· 25 dag marchewki
· 1 mały kalafior
· 10 dag mrożonego groszku
· 1 cebula
· 10 dag mielonych migdałów
· 2 jajka
· 1/5 litra śmietany kremówki
· 10 dag żółtego sera ( startego )
· 2 szklanki rosołu instant
· 5 dag tartej bułki
· 3 łyżki masła
· 1 pęczek natki pietruszki
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
· tarta gałka muszkatałowa
· sól , pieprz
Zagotować rosół , wsypać ryż i gotować 20 min. osączyć i przestudzić . Zagnieść ser z ryżem , jajkami i tartą bułką , doprawić solą , pieprzem i ziołami , uformować małe placuszki i obtoczyć w migdałach . Marchew pokroić w plasterki , kalafior podzielić i gotować w osolonej wodzie , po 5 min dodać marchew , po 10 groszek . Rozgrzać tłuszcz i smażyć placuszki na złoty kolor , cebulę pokroić w kostkę zeszklić na reszcie tłuszczu , zaciągnąć śmietaną , zagotować , doprawić solą , pieprzem , gałką i sokiem z cytryny , dodać posiekaną natkę pietruszki , jarzynkę osączyć i wymieszać z sosem .
g-alf