Klopa mitlouf.doc

(24 KB) Pobierz

Składniki:

- 800g mielonej wołowiny [ew. cielęciny]
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- bułka namoczona w mleku
- mąka
- 2 jajka
- natka pietruszki
- marchewka ugotowana na półtwardo
- 100g wędzonego boczku
- cebula
- cynamon
- oregano


Plan działania:

- do mięsa dodać: + jajko +cebulę +natkę pietruszki + oregano + odciśniętą bułkę +pastę pomidorową
- posolić i popieprzyć
- deskę posypać b. tartą i uformować klopsa
- a następnie wsadzić go do brytfanki
-
- w garneczku roztopić masło i wrzucić tam marchewkę [w plasterkach]
- dodać trochę : + cynamonu +cukru +masła i dusić 2-3 minuty
-
- podawać z puree ziemniaczanym,
- talerz przyozdobić świeżym oregano
-
- s m a c z n e g o
-
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin