Wołowina w piwieSkładniki:- 1 kg wołowiny na pieczeń- 6 sporych cebul (posiekanych)- 1 l jasnego lekkiego piwa- 2 łyżki oleju (lub oliwy)- 2 łyżki masła- łyżeczka mąki- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy ( najlepiej francuska)- łyżeczka cukru, sól, pieprz - 8 kromek chleba
Plan działania:- Wołowinę należy pokroić w plastry, posolić z obu stron i bardzo obficie popieprzyć (świeżo zmielonym pieprzem). Mięso będzie się długo dusić, więc nie trzeba go rozbijać tłuczkiem, można lekko rozklepać tępą stroną noża. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Gdy mięso jest obsmażone można je przełożyć do garnka. Do tego co pozostało na patelni dodajemy masła i wrzucamy cebulę. Cebulę szklimy na wolnym ogniu, powinna się ona wymieszać z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa. Gdy cebula jest zeszklona wrzucamy ją również do garnka. Na patelnię ponownie dajemy masło i odrobinę mąki, mąką powinna się równomiernie rozprowadzić z masłem, patelnię zdejmujemy na chwilę z ognia i dolewamy zimne piwo, cały czas mieszamy, tak aby nie zrobiły się grudy. Do piwa dodajemy odrobinę cukru i wstawiamy na ogień tak aby się zagotowało. Gdy piwo się zagotuje wlewamy je do garnka z mięsem i cebulą, całość dusimy na małym ogniu 2 godziny. Można także podpiec, ale to nie jest konieczne.- - Kładziemy na talerzu 2 kromki chleba, smarujemy je musztardą, na to kładziemy mięso i polewamy sosem.-
g-alf