Wołowina w piwie 2.doc

(26 KB) Pobierz

Wołowina w piwie

Składniki:

- 1 kg wołowiny na pieczeń
- 6 sporych cebul (posiekanych)
- 1 l jasnego lekkiego piwa
- 2 łyżki oleju (lub oliwy)
- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy ( najlepiej francuska)
- łyżeczka cukru, sól, pieprz
- 8 kromek chleba


Plan działania:

- Wołowinę należy pokroić w plastry, posolić z obu stron i bardzo obficie popieprzyć (świeżo zmielonym pieprzem). Mięso będzie się długo dusić, więc nie trzeba go rozbijać tłuczkiem, można lekko rozklepać tępą stroną noża. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Gdy mięso jest obsmażone można je przełożyć do garnka. Do tego co pozostało na patelni dodajemy masła i wrzucamy cebulę. Cebulę szklimy na wolnym ogniu, powinna się ona wymieszać z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa. Gdy cebula jest zeszklona wrzucamy ją również do garnka. Na patelnię ponownie dajemy masło i odrobinę mąki, mąką powinna się równomiernie rozprowadzić z masłem, patelnię zdejmujemy na chwilę z ognia i dolewamy zimne piwo, cały czas mieszamy, tak aby nie zrobiły się grudy. Do piwa dodajemy odrobinę cukru i wstawiamy na ogień tak aby się zagotowało. Gdy piwo się zagotuje wlewamy je do garnka z mięsem i cebulą, całość dusimy na małym ogniu 2 godziny. Można także podpiec, ale to nie jest konieczne.
-
- Kładziemy na talerzu 2 kromki chleba, smarujemy je musztardą, na to kładziemy mięso i polewamy sosem.
-
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin