Koperkowa z kluseczkami francuskimi.doc

(21 KB) Pobierz

KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI FRANCUSKIMI

 

Ø      25 dag cielęciny z kością

Ø      2 marchewki

Ø      1 mały seler

Ø      1 piertuszka

Ø      1 cebula

Ø      2 pęczki świeżego koperku

Ø      1 szklanka śmietanki 12%

Ø      sól

KLUSECZKI FRANCUSKIE

Ø      ¼ kostki masła

Ø      2 jajka

Ø      ½ szklanki mąki

 

             1 pęczek koperku związać nitką , drugi drobno posiekać , warzywa zalać zimną wodą dodać mięso , gdy woda się zagotuje posolić , pęczek koperku włożyć do zupy , gotować pod przykryciem 1 godz. , wywar przecedzić , marchewkę pokroić w kostkę , wrzucić do wywaru.

                                          ...............................................................

Białka oddzielić od żółtek , masło utrzeć z żółtkami , stopniowo dosypywać mąkę , białka ubić na sztywno , dodać domasy , wymieszać , małe porcje kłaść na wrzący wywar , gotować do wypłynięcia , dodać śmietanę i koperek .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin