2. E N Z Y M Y.doc

(31 KB) Pobierz
E N Z Y M Y

E N Z Y M Y

 

Ø       Substancja umożliwiająca zajście reakcji nie biorąc w niej udziału to KATALIZATOR.

Ø       KATALIZATOREM BIOLOGICZNYM jest ENZYM

Ø       Najczęściej występują enzymy złożone tzw. PROTEINA + GRUPA PROSTETYCZNA (witaminy, koenzymy Q lub R)

Ø       Enzymy są substancjami swoistymi tzn. przeprowadzają tylko jedną charakterystyczną dla siebie reakcję.

 

REAKCJĄ PRZEPROWADZONĄ PRZEZ ENZYMY MOŻE BYĆ:

1.       SYNTEZA – Łączenie kilku elementów w jeden większy

2.       ANALIZA – Czyli rozpad

3.       PRZENIESIENIE – Enzymy jako nośniki

 

ENZYMY W CZYSTEJ FORMIE STOSOWANE W KOSMETYCE:

1.       PAPAINA Z PAPAIz drzewa melonowego; Ma działanie złuszczające  (peelingi enzymatyczne)

2.       SUPEROKSYDYSMUTAZA – zwalcza wolne rodniki (występuje: Uroda, Epoque)

3.       HIALURONIDAZA – zwiększa przepuszczalność skóry dla składników kosmetycznych

4.       BROMELINA Z ANANASAznajduje się w ananasie; Jest w preparatach odchudzających

5.       TRYPSYNA, ERYPSYNA, PEPSYNA – hydrolizują białka i występują w peelingach enzymatycznych

6.       LIPAZY – hydrolizują lipidy, powodują dojrzewanie ceramidów.

 

 

Do PEELINGÓW  ENZYMATYCZNYCH stosuje się peelingi trawienne pochodzenia zwierzęcego  np. trypsyna, pepsyna, pankreatyna, oraz pochodzenia roślinnego: na papaina z papai i bromelina z ananasa.  Powodują one rozpad tłuszczów  i protein scalających  warstwę rogową.  W ten sposób keratynocyty odrywają się od naskórka.

 

Obecnie stosuje się w kosmetyce zestawy enzymów pozyskiwanych z roślin, np.: wyciągi z ogórka, papai, owoców cytrusowyc.. Przy udziale tych enzymów możliwa jest odnowa komórkowa, przemiana substancji odżywczych w energię, neutralizacja toksyn.

 

 

ENZYMY NIEKORZYSTNIE DZIAŁAJĄCE NA ORGANIZM:

1.       KOLAGENAZA – niszczy włókna kolagenowe

2.       ELASTAZA + TRYPTAZA – niszczą białka wszystkich tkanek łącznych, usuwają zbędne substancje i toksyny, dezaktywują funkcjonalne białka

3.       HIALURONIDAZA – rozkłada kwas hialuronowy (- w większych stężeniach)

 

W normalnych warunkach poziom aktywności tych enzymów jest regulowany przez krążące w plaźmie ich inhibitory (hamulce). Jednak w stanach zapalnych i starzenia się są aktywniejsze.

Inhibitory dezaktywują niszczące działanie enzymów:

1.       FLAWONOIDY z Kasztanowca niszczą hialuronidazę

2.       AOSAINA białko pozyskiwane z ulwy sałatowej (glon - zielenica) -> 1% AOSAINY w preparacie obniża aktywność elastazy o 53% (kosmetyk: FORTE 30 - ERIS)

3.       INHIBITORY POZYSKIWANE Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (kosmetyk: Ideal Care - Celia)

 

 

 

 

 

 

1

KOSMETOLOGIA              TEMAT 2

Zgłoś jeśli naruszono regulamin