E N Z Y M Y
Ø Substancja umożliwiająca zajście reakcji nie biorąc w niej udziału to KATALIZATOR.
Ø KATALIZATOREM BIOLOGICZNYM jest ENZYM
Ø Najczęściej występują enzymy złożone tzw. PROTEINA + GRUPA PROSTETYCZNA (witaminy, koenzymy Q lub R)
Ø Enzymy są substancjami swoistymi tzn. przeprowadzają tylko jedną charakterystyczną dla siebie reakcję.
REAKCJĄ PRZEPROWADZONĄ PRZEZ ENZYMY MOŻE BYĆ:
1. SYNTEZA – Łączenie kilku elementów w jeden większy
2. ANALIZA – Czyli rozpad
3. PRZENIESIENIE – Enzymy jako nośniki
ENZYMY W CZYSTEJ FORMIE STOSOWANE W KOSMETYCE:
1. PAPAINA Z PAPAI – z drzewa melonowego; Ma działanie złuszczające (peelingi enzymatyczne)
2. SUPEROKSYDYSMUTAZA – zwalcza wolne rodniki (występuje: Uroda, Epoque)
3. HIALURONIDAZA – zwiększa przepuszczalność skóry dla składników kosmetycznych
4. BROMELINA Z ANANASA – znajduje się w ananasie; Jest w preparatach odchudzających
5. TRYPSYNA, ERYPSYNA, PEPSYNA – hydrolizują białka i występują w peelingach enzymatycznych
6. LIPAZY – hydrolizują lipidy, powodują dojrzewanie ceramidów.
Do PEELINGÓW ENZYMATYCZNYCH stosuje się peelingi trawienne pochodzenia zwierzęcego np. trypsyna, pepsyna, pankreatyna, oraz pochodzenia roślinnego: na papaina z papai i bromelina z ananasa. Powodują one rozpad tłuszczów i protein scalających warstwę rogową. W ten sposób keratynocyty odrywają się od naskórka.
Obecnie stosuje się w kosmetyce zestawy enzymów pozyskiwanych z roślin, np.: wyciągi z ogórka, papai, owoców cytrusowyc.. Przy udziale tych enzymów możliwa jest odnowa komórkowa, przemiana substancji odżywczych w energię, neutralizacja toksyn.
ENZYMY NIEKORZYSTNIE DZIAŁAJĄCE NA ORGANIZM:
1. KOLAGENAZA – niszczy włókna kolagenowe
2. ELASTAZA + TRYPTAZA – niszczą białka wszystkich tkanek łącznych, usuwają zbędne substancje i toksyny, dezaktywują funkcjonalne białka
3. HIALURONIDAZA – rozkłada kwas hialuronowy (- w większych stężeniach)
W normalnych warunkach poziom aktywności tych enzymów jest regulowany przez krążące w plaźmie ich inhibitory (hamulce). Jednak w stanach zapalnych i starzenia się są aktywniejsze.
Inhibitory dezaktywują niszczące działanie enzymów:
1. FLAWONOIDY z Kasztanowca niszczą hialuronidazę
2. AOSAINA – białko pozyskiwane z ulwy sałatowej (glon - zielenica) -> 1% AOSAINY w preparacie obniża aktywność elastazy o 53% (kosmetyk: FORTE 30 - ERIS)
3. INHIBITORY POZYSKIWANE Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (kosmetyk: Ideal Care - Celia)
1
KOSMETOLOGIA TEMAT 2
weronikadabrowicz