Placek makowy:
15 dag masła
8 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag miodu prawdziwego
3 dag kakao
30 dag maku
1 łyżeczka sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
placek biały:
1 szkl. białek
30 dag cukru pudru
6 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
amoniak
masła jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
Placek makowy: mak sparzyć, zmielić 2 x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać. Dodać resztę składników i ubit? pianę. Upiec 2 placki 20 –30 min. w temp. 160-180 st. C.
Placek biały: białka ubić z cukrem, dodać obie mąki, ocet, amoniak (na czubku noża). Piec w temp. 160-180 st. C 30 min.
Masła jabłkowa: Jabłka obrać, utrzeć, smażyć na małym ogniu pod przykryciem, bez wody, ok. 10 min. Dodać sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Na placek makowy kłaść masę jabłkową, placek biały, masę jabłkową, placek makowy.
hazelleyes86