Kruchy placek z farszem mięsno - orzechowym
Przygotowanie: ponad pół godzinyPieczenie: ok. 50 minutSmażenie: kilka minutGotowanie: 10 minut - jajka na twardoTrudność: średnio łatwySkładniki
Ciasto:
•
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
kostka masła lub margaryny
kilka łyżek śmietany
szczypta soli
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka curry
Farsz:
70 dag mięsa mielonego, mieszanego (wołowo - wieprzowe)
duża cebula
2 - 4 ząbki czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
10 dag wyłuskanych, posiekanych orzechów włoskich
namoczona i odciśnięta bułka
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa i curry do smaku
Ponadto:
4 jajka ugotowane na twardo
pół szklanki - szklanka tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
zielenina do dekoracji
Etapy przygotowania
1.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki, na czas robienia farszu.
2.
Farsz: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulę z czosnkiem, 2 minuty, dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Łączymy z orzechami, natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry, według uznania.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na placek takiej wielkości, by wylepić nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm.
4.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylepiamy ciastem.
5.
Wykładamy masę mięsną, wciskamy w nią połówki jajek (jak na zdjęciu). Zakładamy kołnierzyk z ciasta.
6.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 50 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące posypujemy startym, żółtym serem. Podajemy udekorowane np. ketchupem i zieleniną, pokrojone na porcje.
hazelleyes86