Kruchy placek z farszem mięsno.doc

(127 KB) Pobierz

Kruchy placek z farszem mięsno - orzechowym 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: ponad pół godziny
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: ok. 50 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Smażenie: kilka minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Gotowanie: 10 minut - jajka na twardo
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: średnio łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0
Ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 szklanki mąki pszennej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kostka masła lub margaryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kilka łyżek śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szczypta soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka gałki muszkatołowej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka curry

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Farsz:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

70 dag mięsa mielonego, mieszanego (wołowo - wieprzowe)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

duża cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 - 4 ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pęczek posiekanej natki pietruszki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag wyłuskanych, posiekanych orzechów włoskich

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

namoczona i odciśnięta bułka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz do smaku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

gałka muszkatołowa i curry do smaku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Ponadto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 jajka ugotowane na twardo

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół szklanki - szklanka tartego żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

tłuszcz i bułka tarta do tortownicy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

zielenina do dekoracji

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/99d6b19198f5abca9a49203e6b86075b,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki, na czas robienia farszu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/405c410a2a19c79447db52aa829e6f0a,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Farsz: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulę z czosnkiem, 2 minuty, dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Łączymy z orzechami, natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry, według uznania.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/809f988444c43795246d787b9d327933,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto rozwałkowujemy na placek takiej wielkości, by wylepić nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/a8253e0cfeb713aeff2f4f21d388d7e5,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylepiamy ciastem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/4574de553561bd7111a314c2944c4da5,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Wykładamy masę mięsną, wciskamy w nią połówki jajek (jak na zdjęciu). Zakładamy kołnierzyk z ciasta.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

6.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/f0cd67c974b98b52fb7379a023f331df,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 50 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące posypujemy startym, żółtym serem. Podajemy udekorowane np. ketchupem i zieleniną, pokrojone na porcje.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin