Bogracz
Przygotowanie: 45 min.Kaloryczność: 200 kcal/porcja
Składniki na 12 porcji
•
2 kg mięsa wieprzowego od szynki
1/2 kg cebuli
1/2 kg ziemniaków
kostka smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku
sól, pieprz
jajko i 1/2 szklanki mąki na zacierki
Etapy przygotowania
1.
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości
2.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
3.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.
2
hazelleyes86