Przepiórki w słoninie.txt

(0 KB) Pobierz
          Przepi�rki w s�oninie

Sk�adniki

    * 5 przepi�rek
    * 25 dag s�oniny
    * �y�ka mas�a
    * 25 dag koniaku lub winiaku
    * szklanka bia�ego wina wytrawnego

    * sok z 1 cytryny
    * 2 �y�ki ziaren ja�owca
    * s�l
    * pieprz

Opis przygotowania
Przepi�rki umy�, osuszy�, owin�� szczelnie plasterkami s�oniny i obwi�za� bawe�nian� nici�. Przyprawi� sol� i pieprzem. W rondlu rozgrza� t�uszcz, rozgrza� piekarnik do temperatury 170�C i wstawi� do niego przepi�rki. Do ma�ego garnuszka wrzuci� ziarna ja�owca i zala� winem, koniakiem i sokiem z cytryny, dok�adnie wymiesza�. Mikstur� dola� do przepi�rek, dusi� mi�so do mi�kko�ci (po�owa p�ynu powinna wyparowa�).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin