Sałatka z ananasa
Składniki
dla 2-4 osób
Ananas, 1/4 całościzmielony pieprz, szczyptacebula, 1cebula czerwona, 1szałwia, kilka listkówziarna sezamu, 1 łyżeczka
czas przygotowania: do 20 min
Obrać i pokroić ananasa na małe kawałeczki. Pokroić białą i czerwoną cebulkę w kostkę. Listki szałwii porwać na małe kawałeczki. Dodać pieprz, oraz pieczone ziarna sezamu.
Sałatka z tuńczyka
tuńczyk w sosie własnym, 1 puszkapapryka, 1 strąkkukurydza konserwowa, 1 puszkacebula, 1 sztuka (mała)korniszony, 3 - 4 sztukijajko ugotowane na twardo, 3 sztukimajonez, 1 - 2 łyżkitymianek, pół łyżeczkisól, pieprz, wg uznaniamusztarda, 1 - 2 łyżeczkisok z cytryny, 1 łyżeczka
1. Umyć paprykę, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w niewielką kosteczkę. Korniszonki, cebulę i jajka pokroić. Odcedzić z zalewy tuńczyka i kukurydzę, połączyć z warzywami i jajkami.2. Z majonezu, musztardy, soli, pieprzu i tymianku zrobić sos: wsypać wszystko do majonezu, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać.3. Połączyć składniki z sosem, wymieszać.4. Najlepiej smakuje schłodzona. Polecam z pieczywem razowym i kiełkami rzeżuszki. :)
Sałatka GYROS
kapusta pekińska, 1 sztukacebula, 2,3 sztukiogórek konserwowy, 2,3 sztukipierś z kurczaka, 30-40 dagkukurydza, puszkaprzyprawa kebab lub kebab -gyros, vegetą, sól, ząbki czosnku, 2 sztukiketchup, majonez,
1. Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.2. Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.3. Kapustę pekińską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku .4. Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.5. Do półmiska na dno układamy warstwami:-usmażone mięso-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)-ogórka w kostkę- kukurydzę-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśniętego przez praskę- kapustę pekińską
Sałatka z kuskus i tuńczyka
dla 4-6 osób
kuskus, 1szkl.tuńczyk w sosie własnym, 2puszkiogórki korniszony, 4-5szt.kukurydza, 1puszkacebula, 1szt.Papryka czerwona, 1szt.majonez, 1szt.sól, pieprz, do smaku
1. Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzątkiem lub bulionem(poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy)Odczekać 5-6minut,wymieszać widelcem, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia .Kukurydzę osączyć, ogórek, paprykę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę .Rybę osączyć rozgnieść widelcem. Wszystko wymieszać z kuskusem dodać przyprawy i majonez.
hazelleyes86