Pieczemy prosiakaw piecu konwekcyjno-parowym
Leszek GRYKA
Jeżeli macie Państwo pytania - proszę o kontaktleszekgryka@hotel.pl
Na jakie okazje możemy taką potrawę zaproponować:Pieczone prosie najczęściej serwujemy na przyjęciach okolicznościowych i w plenerze.Konieczny do obsługi jest kucharz, który serwuje porcje mięsa poszczególnym gościom.
Urządzenia i sprzęt wykorzystane do pieczenia tak wspaniałego prosiakaDo przygotowania prosiaka pieczonego potrzebujemy pojemnika dostosowanego wielkością do marynowania prosiaka oraz pojemnika „GN” do jego upieczenia, oraz pieca o odpowiedniej wielkości.
Produkty, które są niezbędne do upieczenia prosiaka Przyprawy - olej, sos worcester, przyprawa azja, przyprawa do grila, czosnek granulowany, por, cebula, pieprz, sól, miód, ocet balsamiczny, wino białe, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek
Czas niezbędny do przygotowania prosiaka.Przygotowanie prosiaka trwa około 3 dni - w tym marynowanie to minimum 2-3 dni
Procedura pieczenia prosiakaZamarynowanego prosiaka po odpowiednim ułożeniu w pojemniku - brytfannie do pieczenia, zaparzamy w piecu konwekcyjnym około 25 minut.Następnie smarujemy mieszaniną oleju, wina białego, miodu, octu balsamicznego i sosu worcester.Folią aluminiową zabezpieczamy (owijamy) uszy i ogon przed spaleniem.W szynkę prosiaka wbijamy sondę i nastawiamy na temperaturę 78°.Piec nagrzewamy do temperatury 150° w kombinacji z parą przez pierwsze 60 minut a następnie 160° pieczenia dla uzyskania koloru.W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą.
1
2
3
4
5
6
7
Wykorzystane zdjęcia są własnością firmy EVA-TEC z Poznania. Zostały wykonane na stoisku firmy podczas targów Polagra 2007
hazelleyes86