Flaki po lwowsku1 kg flaków wołowych lub cielęcych,20 dag kości wołowych,20 dag kapusty włoskiej,1 cebula,1/2 szklanki kwaśnej śmietany,2 łyżki masła,1/2 łyżki oleju,1/2 łyżki bułki tartej,1 łyżka mąki,1 łyżka parmezanu,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/4 łyżeczki imbiru,1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,1 listek laurowy,1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,sól.Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotniewypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalaćzimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimnąwodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą,zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzići pokroić w cienkie paski.Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn ipodsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić wszerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru zwłoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok.1 1/2 godz.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodaćdo flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołemz flaków i wymieszać z potrawą.Na końcu dodać parmezanNa patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkęmasła.Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą.
hazelleyes86