Zupa seczuanskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.1 l bulionu drobiowego (z kury),100 g chudej wieprzowiny,4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,300 g kapusty chinskiej,2 cebulki szalotki,1 lyzka koncentratu pomidorowego,50 g makaronu sojowego,1 lyzka czerwonego octu winnego,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzeczka oleju sezamowego,szczypta ostrej, mielonej papryki,sol, pieprz,2 lyzki oleju do smazenia.1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.2. Mieso pokroic w zapalke. Kapuste umyc i pokroic w kwadraty o boku 2,5 cm.Szalotki umyc, obrac i pociac w paski o dlugosci 2,5 cm.3. Makaron sojowy przeplukac w cieplej wodzie i osuszyc.4. Mieso, kapuste i grzyby podsmazyc przez 3 min. na silnie rozgrzanym oleju.5. W rondlu o pojemnosci 2 l podgrzac bulion. Dodac podsmazone mieso, kapustei grzyby. Zagotowac i pozostawic na ogniu 5 min.6. Dodac koncentrat pomidorowy, makaron i sos sojowy. gotowac na wolnym ogniuprzez 20 min.7. Dodac szalotki, ocet, olej sezamowy i szczypte ostrej papryki. Osolic, doprawic pieprzem i pozostawic na ogniu jeszcze 2 min., po czym podawac.8. Zupa powinna byc zarazem ostra i kwaskowata.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 20.
hazelleyes86