Zupa z wędzonego kurczaka.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa z wêdzonego kurczaka

Zupa z wędzonego kurczaka

 

Składniki:

30 dag wędzonego kurczaka (bez skóry i kości)

puszka kukurydzy

20-30 dag selera korzeniowego

15 dag łuskanych orzechów włoskich

5 dag rodzynek

4 szklanki Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)

szklanka śmietanki 12-proc.

szklanka mleka

2 żółtka

starta gałka muszkatołowa

l

pieprz

 

Mięso pokrój w kostkę, a seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rodzynki wystarczy, że opłuczesz, a orzechy posiekasz.

 

Następnie seler, kurczaka i rodzynki zalej rosołem i gotuj przez 15 minut, dodaj kukurydzę osączoną z zalewy oraz orzechy. Gotuj przez kolejne 10 minut.

 

Żółtka roztrzep z mlekiem i powoli wlewaj do zupy, mieszając. Zupę podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).

 

Podawaj z grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin