Zupa ziolowa z kurczakaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.400 g piersi kurczaka,2 szklanki mleka kokosowego,2 szklanki wody,50 g imbiru,3 zabki czosnku,3 cebulki dymki,1 korzen pietruszki,1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytryny,2 lyzki sosu rybnego,4 lyzki soku z cytryny,10 ziaren pieprzu,do przybrania czerwone papryczki chilli, listki pietruszki.1. Piersi kurczaka pokroic w niewielkie paski.2. Korzen pietruszki, czosnek i polowe imbiru obrac i posiekac. Trawke cytrynowa i dymki umyc, pokrajac drobno, pieprz utluc. Przelozyc do mozdzierza iutrzec na gladka paste.3. Zagotowac jedna szklanke mleka kokosowego, dodac paste, wymieszac, wlozycmieso i gotowac 1 min. Dodac reszte imbiru i mleka kokosowego, gotowac jeszcze 3 min. lub dluzej, az mieso odpowiednio zmieknie. Przyprawic sokiem zcytryny i sosem rybnym.4. Przelac do miseczek, przybrac zielona natka i kwiatkami chilli. Zamiast miseczek mozna uzyc polowek swiezego orzecha kokosowego z warstwa kopry wewnatrz, ktora tez sie zjada.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 30.
hazelleyes86