Przykład diety ubogoenergetycznej 1200 kcal.
Nazwa produktu Ilość
(g)
Wartość
energetyczna
(kcal)
I śniadanie
Kefir 2% tł. 150 77
Płatki kukurydziane 20 73
Chleb chrupki 10 35
Ser Gouda 10 30
Herbata bez cukru 200 1
216
II śniadanie
Chleb żytni pełnoziarnisty 50 120
Polędwica sopocka 20 33
Pomidor 50 7
Sałata 10 1
Kawa bez cukru 150 3
164
Obiad
Zupa pomidorowa (czysta) 200 20
Koncentrat pomidorowy 8
Marchewka 25
Pietruszka 5
Seler 2
Makaron (dwujajeczny) 50 47
Pierś z kurczaka (z rusztu) 30 47
Ziemniaki 150 90
Cykoria 75 9
Oliwa z oliwek 10 90
Sok grejfrutowy 200 80
383
7. Głównym składnikiem energetycznym diety powinny być węglowodany
złożone, których cennym śródłem jest pieczywo
razowe, chrupkie, otręby, kasze oraz inne produkty zbożowe
z grubego przemiału. Produkty te zawierają mniej kalorii od
pieczywa jasnego oraz błonnik pokarmowy, który zwiększa
objętość pożywienia i daje uczucie sytości.
8. W trzech głównych posiłkach powinno znajdować się białko
o wysokiej wartości biologicznej zawarte w chudym mleku
i przetworach, chudym mięsie, rybach, drobiu. Ograniczyć
należy jaja do 1-2 tygodniowo.
9. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, szczególnie
te mniej kaloryczne tj. pomidory, ogórki, sałata, szpinak, rzodkiewka,
kapusta kiszona, cykoria, szparagi, brokuły, kalafior,
kabaczek, papryka, jabłka, arbuzy, grejpfruty, ananasy, mandarynki.
10. Zaleca się około 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej jeśli będą
to woda, herbatki owocowe i ziołowe bez cukru, świeże soki
owocowe i warzywne.
11. Ograniczyć należy sól kuchenną, co w praktyce oznacza rezygnację
z żywności typu Fast Food, zup i sosów w proszku,
żywności konserwowej.
22 Otyłość - jak ją pokonać? 23
Nazwa produktu Wielkość
porcji
(miara)
Wielkość
w (g)
Chleb żytni
pełnoziarnisty
Cienka kromka
(grubość 1 cm)
25 60
Chleb żytni razowy Cienka kromka 25 56
Pieczywo chrupkie 1 kawałek 10 35
Bułka kajzerka 1 szt. 50 150
Bułka grahamka 1 szt. 50 129
Chleb zwykły 1 kromka 50 124
Chleb Graham Cienka kromka 15 34
Pumpernikiel 1 kawałek 20 50
Płatki kukurydziane 1 łyżka 10 37
Musli z owocami 1 łyżka 15 56
Ryż biały, gotowany 1 łyżka 15 28
Kasza gryczana 4 łyżeczki 20 72
Makaron (dwujajeczny,
gotowany)
1 łyżka 15 16
Mleko 0,5% 1 szklanka 250 98
Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie 150 93
Kefir 2% 1 szklanka 250 127
Śmietana 12% 1 łyżeczka 15 20
Śmietanka do kawy
9%
1 łyżeczka 15 16
Jajo 1 szt. 50 70
Ser twarogowy chudy Kawałek 5x3x3 50 50
Ser Gouda tłusty
1 plasterek
(6,5x6x0,3)
20 57
Ser Tylżycki tłusty 1 plasterek 20 60
Ser Edamski tłusty 1 plasterek 20 58
Podwieczorek
Banan 150 90
Jogurt naturalny 2% 150 90
180
Kolacja
Sałatka wegetariańska
Ryż biały gotowany 50 83
Papryka 80 20
Ogórek zielony 80 8
Groszek zielony 50 32
Por 30 4
Majonez 5 36
Makrela wędzona 50 76
294
RAZEM 1237
Dieta ta została sporządzona w oparciu o poniższą tabelę przedstawiającą
wartości kaloryczne wybranych produktów spożywczych
(skład i wartość odżywcza produktów spożywczych na podstawie
tabel Instytutu Żywności i Żywienia). Ponadto szczegółowe
informacje o wartości odżywczej produktu i wielkości porcji można
znaleźć na opakowaniach danych produktów. Na tej podstawie
można komponować sobie samemu dzienny jadłospis z preferowanych
produktów spożywczych, pamiętając jednak by dieta była
niskoenergetyczna.
24 Otyłość - jak ją pokonać? 25
Brukselka 6 szt. o śr 4 cm 160 70
Buraki
1 mały o śr
5 cm
50 16
Cebula 1 średnia 75 21
Cykoria 1 średnia 75 9
Groszek zielony
(konserwowy)
3 łyżki 50 32
Kukurydza
konserwowa
4 łyżki 30 31
Kalafior średnica 15 cm 500 70
Rzodkiewka 10 sztuk 100 12
Sałata Duża główka 250 25
Seler 1 średni 30 39
Ziemniaki 2 średnie 150 90
Ananas
(bez skóry)
2 plastry 68 37
Arbuz (bez skóry) o śr 15 cm 1500 540
Banan mały 150 90
Brzoskwinie 1 średnia 100 41
Cytryny 1 średnia 150 36
Grejfrut 1 średni 250 60
Jabłka 1 średnie 100 36
Mandarynki 1 duża 100 32
Pomarańcze 1 średnia 150 48
Kiwi średnie 100 48
Śliwki 10 sztuk 160 69
Truskawki 11 sztuk 100 27
Winogrona 20 sztuk 100 68
Śliwki suszone (bez
pestek)
10 sztuk 70 186
Rodzynki 1/2 szklanki 150 415
Pierś z indyka 1 cienki plaster 100 109
Pierś z kurczaka 1/2 średniej 30 47
Udko kurczaka 1/2 udka 30 49
Polędwica
plasterek
8x7x0,2
20 27
Schab pieczony
2 cienkie
plasterki
10 23
Cielęcina - łopatka 100 78
Golonka ze skórą
gotowana
100 270
Karkówka wieprzowa 100 201
Schab, kotlety smażone
Kotlet 10x5x2 120 285
Parówki 1 sztuka 45 132
Kiełbasa zwyczajna
Kawałek o długości
50 100
Szynka średniotłusta
Plaster
12x7x0,1
20 50
Dorsz (filet) 100 70
Makrela wędzona 1/4 małej 50 76
Makrela świeża Małe dzwonko 30 35
Łosoś wędzony 100 150
Śledź marynowany 2 dzwonka 20 37
Węgorz wędzony 100 227
Lin 100 40
Brokuły 1 sztuka 150 24
Papryka 1 szt. dł. 14 cm 80 20
Ogórek 1 średni 80 6
Pomidor 1 mały 50 7
Pietruszka korzeń 1 średni 70 19
Pietruszka liście 1 pęczek 35 14
Marchew 1 szt. dł 12 cm 50 12
26 Otyłość - jak ją pokonać? 27
Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 90
Majonez 1 łyżeczka 10 72
Smalec 1 łyżka 15 135
Aktywność fizyczna
Warto zadbać o przyspieszenie przemiany materii. Jedynym sposobem,
by to uzyskać i przełamać stagnację w odchudzaniu, jest
wysiłek fizyczny. Powinny to być jednak specjalne ćwiczenia fizyczne
- taniec, aerobik, rower, bieganie - coś innego niż to, co
robimy codziennie. Organizm przyzwyczajony jest bowiem do
tego rodzaju czynności, co sprzątanie, gotowanie, mycie naczyń
czy okien, i potrafi oszczędnie wydzielać potrzebną na nie energię.
Zwiększona aktywność fizyczna stanowi podstawowy, obok diety,
element kuracji odchudzającej. Ułatwia ona utratę energii i wyrównuje
współistniejące zaburzenia metaboliczne. Aktywność fizyczna
zapobiega obniżeniu poziomu podstawowej przemiany materii po
odchudzaniu oraz efektowi jo-jo. Dobrze dobrany zestaw ćwiczeń
powinien być dostosowany do upodobań osoby odchudzającej się
oraz do rozkładu dnia. Bardzo motywujące są ćwiczenia w grupach
edukacyjnych. Intensywność ćwiczeń powinna uwzględniać
wydolność krążeniowo-oddechową i sprawność ruchową. Początkowo
ćwiczenia powinny być prowadzone bez nadmiernego obciążania
kolan, bioder i kręgosłupa (zalecane są zajęcia na basenie).
Intensywność ćwiczeń powinna być stopniowo zwiększana.
Wartość energetyczna wykonywanych czynności i wysiłku fizycznego
Przykładowe zajęcia
domowe [kcal/godzinę]
105 – gotowanie
120 – prasowanie
200 - zmywanie naczyń
250 - mycie podłóg
300 - robienie zakupów
300 - mycie okien
Przykładowy wysiłek
fizyczny [kcal/ godzinę]
100 – kręgle
336 – marsz
460 - jazda na rowerze
470 – tenis
490 - aerobik (taniec)
830 - koszykówka
Orzechy włoskie
(ważone ze skorupą)
1 szt. 15 45
Orzechy laskowe
25 szt. 50 160
Orzeszki ziemne
(ważone bez skorupy)
1 szklanka 140 801
Fasola 100 350
Soja 100 442
Sok pomarańczowy 1 szklanka 250 100
Sok jabłkowy 1 szklanka 250 90
Cukier 1 łyżeczka 10 40
Miód 1 łyżeczka 15 48
Kakao 1 łyżeczka 5 21
Czekolada mleczna 1 tabliczka 100 555
Czekolada mleczna
z orzechami laskowymi
1 tabliczka 100 544
Herbatniki 1 paczka 100 450
Herbatniki
w czekoladzie
1 paczka 100 462
Paluszki słone 1 paczka 100 385
Drożdżówka
z marmoladą
1 szt. 60 193
Pączki glazurowane 1 szt. 40 150
Sernik krakowski 1 sztuka 50 136
Bajaderka 1 szt. 80 315
Napoleonka 1 szt. 60 195
Placek drożdżowy
z kruszonką
kawałek 50 212
Makowiec
Kawałek
11x4x1,5
50 174
Masło śmietankowe 1 łyżeczka 5 33
Olej rzepakowy 1 łyżka 10 90
28 Otyłość - jak ją pokonać? 29
babeczka57