Naleśniki biszkoptowe.pdf

(33 KB) Pobierz
39755886 UNPDF
Naleśniki biszkoptowe
Składniki Przepis
Ciasto:
5 jaj
2 szklanki mleka
30 dag mąki pszennej
2 cukry waniliowe
odrobina proszku do pieczenia
sól
kilka łyżek oleju
Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką
wymieszaną z proszkiem. Sypnąć odrobinkę soli.
Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu
naleśniki nie będą przywierać, nie będą też tłuste, bo
nie dodaje się juz oleju do smażenia). Ubić pianę z
białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Chochelką
wylewać porcje ciasta na dość mocno rozgrzaną
patelnię i smażyć na złoto.
Farsz:
2 kostki półtłustego twarogu (pół
kilo)
żółtko
cukier
kwaśna śmietana
rodzynki
cynamon
Zrobić farsz: twaróg zmiksować z żółtkiem (białko
można dodać do ciasta albo ubić i wymieszać z
twarogiem, jeśli się naleśniki dodatkowo zapieka),
kilkoma łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami
cynamonu, garścią wczesniej namoczonych w
wodzie rodzynek i taką ilością śmietany, żeby
nadzienie było głądkie i łatwo się rozsmarowywało..
Nadzienie rozprowadzić na naleśnikach, złożyć je w
kopertę i podawać na ciepło polane śmietaną.
Naleśniki są grube i pyszne. Można je tez podawać z
ulubioną konfiturą lub dżemem.
39755886.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin