Faworki.docx

(197 KB) Pobierz

Faworki domowe
 

·         25 dag mąki

·         2 dag masła

·         3 żółtka

·         ¼ szklanki gęstej śmietany 18%

·         kieliszek spirytusu

·         szczypta soli

·         olej do smażenia

·         cukier puder

·         cukier waniliowy

Wykonanie:

·         Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

·                       Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.

·         Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.

·         W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.

·         Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Uwagi

·         Do oleju, podczas gotowania można wkładać ćwiartki ziemniaka, aby absorbował goryczkę gotowanego w wysokiej temperaturze tłuszczu.

·         Należy uważać, aby temperatura oleju była odpowiednia, aby wrzucane faworki "skwierczały", a nie leżały w tłuszczu. Jednocześnie należy uważać, aby nie spalić zbyt szybko ciasta.

faworki


Róże Karnawałowe z ciasta na faworki


Przygotowanie:

Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta trzema szklankami o różnej średnicy, wycinam po 3 kółka. Każde kółko nacinam w kilku miejscach, na głębokość około 2 cm, ale na tyle głęboko, aby nie przeciąć ich do końca.

Na stolnicy kładę największe kółko, smaruję środek białkiem jaja, układam drugi, średniej wielkości krążek, mocno dociskam środek palcem. Tak samo postępuję z najmniejszym krążkiem. Układam tak, aby nacięcia się nie nakładały, wgniatam palcem środek, aby się dobrze skleiły.

Smażę najmniejszym płatkiem do spodu, na kolor lekko złoty, później przewracam na drugą stronę i jeszcze chwilę smażę. Odkładam na ręcznik papierowy. Uważać, aby róże nie zrumieniły się za bardzo, bo będą gorzkie.

Po ostudzeniu róże układam na półmisku, posypuję dużą ilością cukru pudru, wkładam do środka wisienki z zalewy, rodzynki lub dżem.


Z podanych ilości składników z przepisu na faworki domowe wychodzi 20 sztuk Róży Karnawałowych.



Słodkie róże na karnawał, na tłusty czwartek, wypieki na koniec karnawału, faworki najlepszy przepis, przepis i zdjęcia faworki, galeria faworków, zdjęć i przepisów na karnawał, faworki od mamy, najlepszy i najprostszy sposób. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin